Reseller gostovanje: priročnik za začetnike

Reseller gostovanje: priročnik za začetnike

Reseller je vrsta spletnega gostovanja, namenjena nadaljnji prodaji. Pri ponudniku gostovanja zakupite reseller paket, ki ga razdelite na manjše pakete gostovanja, te pa nato prodajate svojim naročnikom. Za tovrstno obliko gostovanja se odločajo predvsem izdelovalci spletnih strani in drugi posamezniki ter podjetja, ki delujejo na področju IT-ja, računalniških in spletnih storitev. V nadaljevanju boste spoznali glavne prednosti reseller gostovanja, kako izbrati pravi paket ter kako ga uporabljati.

Glavna prednost reseller gostovanja

Ker je reseller gostovanje namenjeno nadaljnji prodaji, je njegova največja prednost, da omogoča ustvarjanje zaslužka. Ko zakupite svoj reseller paket, sami oblikujete pakete gostovanja in določite njihove cene za nadaljnjo prodajo. S tovrstno storitvijo boste torej lahko razširili svojo ponudbo.

Reseller v večini primerov omogoča, da uporabite svoj logotip in ostale podatke. Tako bodo paketi gostovanja v skladu s celostno grafično podobo vašega podjetja ali blagovne znamke.

Kako izbrati pravi paket reseller gostovanja?

Že osnovni reseller paket vam pogosto omogoča, da izkoristite večino prednosti reseller gostovanja. Pri izbiri ustreznega paketa bodite pozorni predvsem na to, da vam paket nudi dovolj prostora za kreiranje paketov za vaše obstoječe in bodoče stranke. Dodatno preverite še, koliko spletnega prometa, poštnih računov, katero nadzorno ploščo in kakšne tehnične zmogljivosti vam omočajo posamezni paketi.

Lastnostni reseller gostovanja

Na izbiro imate veliko slovenskih in tujih ponudnikov. Priporočamo vam ponudnika Prasicek.si, kjer najcenejši reseller paket dobite že za manj kot 30 € na leto. Že osnovni paket vam ponuja 5 cPanel računov, 7,5 GB prostora na disku, neomejeno mesečnega prometa, neomejeno e-poštnih predalov ter strežnike, locirane v Sloveniji. Celotno ponudbo reseller gostovanja si oglejte na njihovi spletni strani. Velika prednost omenjenega slovenskega ponudnika je tudi tehnična podpora, ki je na voljo v slovenskem jeziku.

Pri izbiri pravega paketa reseller gostovanja je pomembno še, prek katere nadzorne plošče boste urejali svoj paket. Med najboljše sodi kombinacija WHM/cPanel, ki omogoča enostavno ustvarjanje in upravljanje uporabniških računov ter paketov gostovanja. Naj omenimo še, da uporabo nadzorne plošče cPanel omogoča tudi slovenski ponudnik Prasicek.si.

Nastavitev reseller gostovanja

S pomočjo nadzorne plošče WHM/cPanel je nastavitev reseller gostovanja zelo preprosta. Izvedete jo v štirih korakih.

 1. Ko izberete in naročite želeni paket reseller gostovanja, se prijavite v nadzorno ploščo WebHost Manager (WHM) in ustvarite pakete gostovanja za svoje naročnike.
 2. Vsakemu paketu določite lastnosti, omejitve in funkcije. WHM vam omogoča, da enostavno določite vse parametre, ki pripadajo posameznemu paketu.
 3. V nadzorno ploščo naložite logotip svojega podjetja in vnesite ostale podatke, ki se bodo prikazovali vašim naročnikom.
 4. Ustvarite nov cPanel račun za vsakega svojega naročnika.

Na ta način ustvarite poljubno število paketov gostovanja za svoje naročnike. S pomočjo WHM lahko nastavite še dodatne lastnosti za posamezen paket.

Z uporabo reseller gostovanja torej razširite svojo ponudbo, ki vam omogoča dodaten zaslužek. Pri tem ne potrebujete lastne strojne opreme, administracije in vzdrževanja strežnika. Za vse to poskrbi ponudnik gostovanja, vi pripravite samo ustrezne pakete in že lahko začnete koristiti prednosti, ki vam jih ponuja reseller gostovanje.

Prednosti deljenega gostovanja

7 prednosti deljenega gostovanja

Ste vedeli, da obstaja več oblik spletnega gostovanja? Izmed njih je daleč najbolj priljubljeno deljeno gostovanje, pri katerem na enem strežniku gostuje večje število naročnikov. Čeprav ste morda takoj pomislili, da bi bilo bolje, če bi na strežniku gostovala le vaša spletna stran, pomislite še enkrat. Ali veste, koliko stroškov bi imeli, če bi bil celoten strežnik namenjen le vam? Seveda obstaja tudi ta možnost – reče se ji »namenski strežnik«, vendar je primerna le za najzahtevnejše spletne strani z izjemno visoko obiskanostjo.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 prednosti, s katerimi se lahko pohvali deljeno gostovanje. V kolikor tudi sami potrebujete prostor na strežniku, bo najverjetneje prav ta oblika gostovanja tista, za katero se boste na koncu odločili.

1. Najcenejša oblika spletnega gostovanja

Deljeno gostovanje je v primerjavi z drugimi oblikami storitve mnogo cenejše. Razlog za to je v tem, da na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov, zato se stroški relativno enakomerno porazdelijo. Dober paket deljenega gostovanja je moč zakupiti že za 20 € na leto, cene zmogljivejših paketov pa so seveda nekoliko višje.

2. Hitro delovanje na sodobnih strežnikih

Marsikoga pred zakupom deljenega gostovanja skrbi, da njegova spletna stran ne bo delovala hitro. Pri kakovostnih ponudnikih, kot je v Sloveniji na primer NEOSERV.si, je takšna skrb odveč, saj so njihovi strežniki izjemno zmogljivi in opremljeni s hitrimi SSD diskovnimi enotami. Poleg tega so paketi posameznih naročnikov programsko ločeni, kar pomeni, da ne prihaja do preobremenitev strežnika.

Preberite tudi: Je SSD spletno gostovanje zares mnogo hitrejše?

3. Primerno za veliko večino spletnih strani in trgovin

Ravno zaradi prej omenjenega dejstva, torej zmogljive strojne in izpopolnjene programske opreme, je deljeno spletno gostovanje primerno za veliko večino spletnih strani. Za omenjeno obliko storitve se odločajo tudi lastniki manjših in srednje velikih spletnih trgovin, saj enostavno ni računice, da bi se odločili za VPS ali naprednejšo obliko najema strežnika.

4. Brez potrebe po znanju administriranja strežnikov

Izjemna prednost deljenega gostovanja je tudi v tem, da kot naročnik ne potrebujete nikakršnega posebnega znanja. Dovolj je računalniška pismenost, sicer pa ima večina ponudnikov na svoji strani pripravljena navodila, kako upravljati paket gostovanja, kako z njim povezati domeno, kako uporabljati naročniški vmesnik, nadzorno ploščo in podobno.

5. Za posodobitve strežnika skrbi ponudnik

Za razliko od naprednejših oblik gostovanja za posodobitve deljenega strežnika skrbi sam ponudnik. Posodobitve strežnika so nujne, saj se z njimi ne zagotavlja le izboljšane uporabniške izkušnje in optimalnejšega delovanja, temveč predvsem varnost. Seveda pa morate tudi pri deljenem gostovanju sami skrbeti za posodobitev spletne strani, na primer WordPress-a.

6. Samodejno izdelovanje varnostnih kopij

Velika večina ponudnikov deljenega gostovanja skrbi za redno izdelovanje varnostnih kopij. Če si za primer ogledamo prej omenjenega ponudnika NEOSERV.si, ta varnostne kopije svojim naročnikom nudi na dnevni, tedenski in mesečni ravni. Kadar koli torej pride do napake, lahko svojo spletno stran enostavno povrnete v stanje izpred dneva, tedna ali meseca dni. Seveda je izdelovanje varnostnih kopij že vključeno v ceno paketa gostovanja.

7. Uporabniku prijazna nadzorna plošča

Z deljenim gostovanjem v paketu pride tudi dostop do nadzorne plošče, prek katere se na strežnik prenaša datoteke, dodaja nove domene in poddomene, ustvarja e-poštne predale, dostopa do varnostnih kopij, z le nekaj kliki namesti sistem za postavitev spletne strani (WordPress, Joomla, Magento, …) in podobno. Najbolj uporabna je nadzorna plošča cPanel, ki je hkrati tudi najpreprostejša za uporabo.

Izbira ponudnika gostovanja

Vodič za izbiro ponudnika gostovanja

Ste ravno v fazi iskanja ponudnika spletnega gostovanja, vendar se v množici domačih in tujih podjetij ne znate odločili, koga bi izbrali? Če se s tem srečujete prvič, ne gre za prav nič nenavadnega, saj je ponudnikov zares veliko, vsi pa obljubljajo kakovostno storitev in predvsem ugodne cene.

Marsikdo se v takšnem primeru po nasvete obrača na razne spletne portale, kjer so na enem mestu predstavljeni številni ponudniki. Vendar pa se je pri tem potrebno zavedati, da takšni portali služijo s provizijami, ki jih prejmejo od ponudnikov gostovanja, katerim prek svojih portalov napotijo obiskovalce. Zato najvišje ocene dosegajo ponudniki, ki so za takšen način pridobivanja novih naročnikov pripravljeni odšteti največ denarja.

Kako torej izbrati ponudnika za spletno gostovanje, s čigar storitvijo boste zagotovo zadovoljni? Pripravili smo kratek vodič, ki vam bo pri tem v veliko pomoč.

Kaj vse upoštevati pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja?

1. Lokacija: Od lokacije strežnika je odvisno, kako hitro se bo spletna stran prikazala vašim obiskovalcem. Če imate namen postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, izberite ponudnika iz Slovenije. Tudi za druge evropske države bo ustrezal domači registrar. V kolikor bo vaša spletna stran namenjena ameriškemu trgu, zakupite spletno gostovanje pri tujem ponudniku, lahko pa tudi pri domačem – v tem primeru se prej pozanimajte o možnosti uporabe CDN (Content Delivery Network), na primer Cloudflare.

2. Kakovost strežniške opreme: Kako hitro bo delovala vaša spletna stran, je odvisno tudi od kakovosti strežnikov in programske opreme, ki jo uporablja ponudnik gostovanja. Na spletni strani ponudnika poiščite podatke o strežniški opremi in le-te primerjajte med seboj z drugimi ponudniki. Tistih ponudnikov, ki omenjenih podatkov nimajo javno objavljenih, se izogibajte, saj najverjetneje uporabljajo že nekoliko zastarelo opremo.

Strežnik v podatkovnem centru

Prepričajte se, da ponudnik gostovanja razpolaga z vrhunsko strežniško opremo.

3. Strokovnost in odzivnost podpore: Kakovostna podpora naročnikom je zelo pomembna pri mnogih spletnih storitvah, za spletno gostovanje pa lahko rečemo, da je vredna zlata. Ko se karkoli zatakne, ko spletna stran preneha delovati, ko e-poštno sporočilo ni dostavljeno ipd., je še kako nujno, da se težavo kar najhitreje odpravi. Pred zakupom gostovanja naredite test – ponudnikom pošljite e-sporočilo z vprašanjem (npr.: Ali nudite SSD gostovanje?) in preverite, kateri izmed njih bodo najhitreje odgovorili na vaše vprašanje.

4. Pestrost ponudbe: Če se zanimate za deljeno spletno gostovanje, ponudnik pa vam lahko ponudi le najem VPS ali namenskega strežnika, potem boste seveda morali poiskati drugo podjetje. Preverite tudi pestrost paketov gostovanja. V kolikor potrebujete spletni prostor za tri spletne strani oziroma domene, je nespametno zakupiti paket, ki omogoča uporabo desetih ali celo več domen. Ne pozabite preveriti tudi podatkov o omejitvah (prostor na strežniku, mesečni prenos podatkov, število e-poštnih predalov, število FTP računov itd.).

5. Mnenja naročnikov: Največ o kakovosti ponudnika spletnega gostovanja boste izvedeli, če boste našli legitimna mnenja naročnikov – tako zdajšnjih kot bivših. Kje poiskati takšna mnenja? Predvsem na spletnih forumih in blogih. Vključite »radar« za zaznavanje nelegitimnih komentarjev, hkrati pa pazite, da se ne boste preveč osredotočili zgolj na negativna mnenja. Priporočamo vam, da izjav na raznih portalih, kjer je jasno, da je v ozadju ekonomski interes, pri izbiri ponudnika ne upoštevate.

6. Nadzorna plošča: Ko boste naročili spletno gostovanje, boste v e-sporočilu prejeli podatke za uporabo nadzorne plošče. Pred samim nakupom se prepričajte, katero nadzorno ploščo boste lahko uporabljali. Toplo vam priporočamo, da izberete ponudnika, ki svojim naročnikom omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel. V primerjavi z drugimi ta namreč močno olajša delo z urejanjem paketa gostovanja (dodajanje novih domen, ustvarjanje e-poštnih predalov, prenos datotek na strežnik, urejanje podatkovnih baz, namestitev SSL certifikata, uporaba varnostnih kopij itd.).

Nadzorna plošča cPanel

Nadzorno ploščo cPanel odlikujejo funkcionalnost, preglednost in enostavnost.

7. Uporabniški vmesnik: Poleg podatkov za nadzorno ploščo boste v e-poštnem sporočilu prejeli tudi podatke za vpis v uporabniški vmesnik. V njem imate običajno pregled nad vsemi zakupljenimi storitvami, urejate lahko kontaktne podatke, domenam nastavljate poljubne DNS zapise, urejate svoje predračune in pregledujete plačane račune. Prav tako lahko preverite, kdaj vam storitve potečejo, kakšno je vaše stanje na partnerskem računu, katero geslo uporabljate za dostop do nadzorne plošče ipd. Pred zakupom gostovanja se pozanimajte, kaj vse boste lahko urejali v uporabniškem vmesniku.

8. Brezplačen SSL certifikat: Verjetno ste že opazili, da je od leta 2017 število spletnih strani, dostopnih prek naslova https, strmo naraslo. Gre za varen spletni naslov, ki ga omogoči namestitev SSL certifikata. Če je vaša spletna stran preprosta (npr. blog, manjši spletni portal ali osnovna predstavitvena stran podjetja), lahko privarčujete z namestitvijo brezplačnega SSL certifikata. Ponudnika gostovanja povprašajte, ali omogoča namestitev Let’s Encrypt certifikata. Gre za varnostni SSL certifikat, ki je brezplačen, avtomatiziran in odprtokoden.

9. Cene storitev: Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja seveda ne moremo mimo cene, vendar smo jo z razlogom postavili na zadnje mesto. Če boste izbrali najcenejšega ponudnika, nikar ne pričakujte storitve najvišje kakovosti. Priporočamo vam, da se najcenejših ponudb izogibate, saj se bo prej ali slej pokazala določena slabost oziroma težava. Ste našli ponudnika, ki ustreza vsem prejšnjim kriterij, njegove cene storitev pa so nekoliko višje od konkurenčnih ponudnikov? Čeprav boste morali plačati nekoliko več, vam svetujemo, da se odločite zanj, saj je pri spletnem gostovanju kakovost storitve enostavno potrebno postaviti na prvo mesto.

Deljeno gostovanje

Tudi deljeno gostovanje je lahko kakovostno

Če želimo nekoč postati lastnik spletne strani, najprej potrebujemo dobro zamisel in pozneje vsekakor izvajalca, ki nam bo pomagal to uresničiti in realizirati. Ko skupaj ustvarjata to spletno stran, je pomembno, da se najprej primerno uskladita, vi z vašimi idejami in izvajalec s pomočjo, nasveti in samo izdelavo. Na koncu pa je najbolj pomembno, da ste sami s spletiščem zadovoljni, hkrati pa je poskrbljeno tudi za optimizacijo uporabniške izkušnje na strani. Spletna stran mora biti ustvarjena izpod profesionalnih rok in z zadostnim poznavanjem internetnega marketinga, saj vas bo predstavljala v svetovnem spletnem svetu, z njo pa boste najbrž želeli tudi nekaj zaslužiti.

Ko je spletišče ustvarjeno, potrebujete še svojo spletno domeno – torej naslov, na katerem bo stran dostopna. Pomembno je, da se domislite enostavnega in hkrati atraktivnega imena, saj si boste na ta način naredili veliko uslugo. Obiskovalci si bodo ime domene hitreje zapomnili in tako bo obstajala mnogo večja verjetnost, da vas ponovno obiščejo ali ime domene sporočijo tudi svojim prijateljem, sodelavcem in znancem. Po registraciji domene boste za spletni nastop potrebovali še nekaj – spletno gostovanje. Ker obstaja več oblik storitve, vam izbira zna morda povzročati nekaj nevšečnosti, najverjetneje pa bo za vas najprimernejšo izbiro predstavljalo deljeno gostovanje, ki je optimalna izbira za večino uporabnikov.

Deljeno gostovanje ima veliko prednosti

Deljeno gostovanje - prednostiNajprej je pomembno omeniti, da ima deljeno gostovanje kar nekaj prednosti pred drugimi oblikami gostovanja. Tista, ki jo moramo omeniti na prvem mestu, je zagotovo cena. Deljeno gostovanje je med vsemi oblikami storitve daleč najcenejše. Odšteti boste morali od 30 do 70 € na leto, odvisno od vaših potreb in izbire ponudnika. Naslednja prednost je, da ne potrebujete kakšnega posebnega administrativnega znanja, saj bo za delovanje in posodobitve strežnika skrbel ponudnik gostovanja. Seveda pa ne moremo mimo dejstva, da je deljeno gostovanje za večino naročnikov optimalna izbira. Zakaj? Ker je dovolj zmogljivo za gostovanje tudi nekoliko zahtevnejših spletnih strani, kaj šele za gostovanje preprostih spletišč.

Kaj pa slabosti? Glede na to, da so paketi gostovanja, ki jih imajo zakupljene posamezni naročniki, eden od drugega povsem ločeni, danes do preobremenitev strežnika prihaja v izjemno redkih primerih. Tu torej ni težave, lahko pa nastane pri gostovanju zahtevne spletne strani, ki zahteva več strežniških kapacitet. V to kategorijo spadajo predvsem zelo velike spletne trgovine in množično obiskani spletni portali.

Naj vam podamo še nasvet, ki vam bo pomagal pri izbiri kakovostnega deljenega gostovanja. Izberite ponudnika, ki vam ponuja SSD gostovanje, saj je to mnogo hitrejše od klasičnega, kjer so v strežnikih še vedno vgrajeni že nekoliko zastareli HDD trdi diski.

SSD gostovanje

Je SSD spletno gostovanje zares mnogo hitrejše?

Je tudi v vaš e-poštni predal priromalo sporočilo ponudnika gostovanja, da je v svoje strežnike vgradil SSD diskovne enote? V zadnjih mesecih se je zares veliko ponudnikov odločilo za nadgraditev strežnikov, kar je z vidika naročnikov zagotovo zelo dobra novica.

Vsi ponudniki, brez izjeme, oglašujejo, da je spletno gostovanje zdaj mnogo hitrejše, kar za uporabnike njihovih storitev pomeni bolj odzivne spletne strani in posledično tudi bolj zadovoljne obiskovalce teh strani. Pa je SSD gostovanje zares toliko hitrejše? Je razliko sploh moč občutiti?

Preden odgovorimo na to vprašanje, si na kratko oglejmo primerjavo med HDD in SSD diski.

Primerjava: HDD vs. SSD

Dolga leta smo podatke na računalnikih shranjevali na tako imenovane HDD trde diske. Hitrost branja oz. pisanja podatkov je bila odvisna od tega, kako hitro se je magnetna plošča vrtela in kako hitro je torej bralno-pisalna glava obdelovala podatke. Danes se v ospredje hitro prebijajo SSD diskovne enote, ki za branje in zapisovanje podatkov uporabljajo povsem drugo tehnologijo – FLASH. Delovanje je torej podobno kot pri USB ključkih, predvsem pa je pomembno, da se lahko podatki berejo in zapisujejo mnogo hitreje.

SSD diskovne enote za razliko od HDD diskov nimajo premičnih delov, zato tudi mnogo težje pride do okvare. Življenjska doba je daljša, poraba energije nižja, prav tako so SSD diski tišji in se manj segrevajo. Seveda je logično, da se vse prednosti odražajo v precej višji ceni, a poudariti je treba, da cene vztrajno padajo in da je le še vprašanje časa, kdaj bodo HDD diski povsem izpodrinjeni.

SSD gostovanje je kakovostnejše od klasičnega

Zaradi vseh prednosti, ki jih imajo SSD diskovne enote v primerjavi s HDD diski, lahko brez pomislekov zapišemo, da je SSD spletno gostovanje zares na precej višjem nivoju od klasičnega. Temu v dokaz govorijo tudi številke. Predvsem pomembne enote so tako imenovani IOPS-i (ang. Input/Output Operations Per Second) in milisekunde, torej čas, v katerem se spletna stran obiskovalcu prikaže.

Hitrost SSD diskov

Razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami v številkah.

Zgornje številke nam lepo prikažejo razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami, zaradi katerih nam lahko hitro postane jasno, da se nam vsekakor izplača poiskati podjetje, ki ponuja SSD gostovanje. To kaže tudi na to, da podjetje sledi trendom in se hitro prilagaja zahtevam trga.

Bo SSD gostovanje zagotovo pospešilo spletno stran?

Za to, da bo zaradi SSD spletnega gostovanja naše spletno mesto delovalo hitreje, nimamo prav nobenega zagotovila. Ozko grlo prenosa podatkov je namreč lahko tudi nekje drugje, predvsem v neoptimiziranem spletišču. SSD gostovanje je torej osnova, na podlagi katere lahko dosežemo nižje odzivne čas in hitrejše nalaganje spletne strani, vendar pa moramo za to poskrbeti tudi sami oz. naš programer.

Za konec navajamo še nekaj nasvetov, kako pohitriti spletno stran:

 • z optimizacijo predpomnilnika brskalnika
 • z optimizacijo predpomnilnika prikaza strani
 • z optimizacijo slik
 • z zmanjšanjem števila in velikosti js in css datotek
 • z uporabo omrežja za dostavo vsebine (CDN)
 • z uporabo gzip kompresije
 • z znižanjem števila preusmeritev