Izbira imena domene

Kaj morate vedeti o izbiri imena domene?

Ste kdaj v življenju pomislili, kako bi bilo, če bi imeli drugačno ime? Morda vam je bilo v nekem trenutku celo žal, da vam starši niso namenili drugega imena. No, prepričani smo, da ste se nanj že povsem navadili in da ga danes ne bi za nič na svetu zamenjali.

Zgodba je precej podobna tudi pri spletnih domenah, kjer se morate na samem začetku prav tako odločiti za ime. Ko tega enkrat določite, ga zelo težko spremenite. Seveda lahko registrirate novo domeno z drugačnim imenom, a s tem so povezane nekatere nevšečnosti, ki se jim vsekakor želite izogniti.

Če pri ljudeh ime ni tako pomembno, ko govorimo o življenjskem uspehu (s tem se najbrž marsikdo ne bo strinjal), pa je pri domenah drugače. Ime domene ima velik vpliv na uspešnost spletne strani, pogosto mnogo večji, kot si nosilci domen sploh lahko mislijo. Zagotovo poznate nekaj domen, ki jih pogosto obiščete, njihova imena pa ste si zapomnili že prvič, ko ste naleteli nanje. Medtem ko si določenih imen domen nikakor ne morete zapomniti in morate zato vedno uporabiti spletni iskalnik, da domeno oz. spletno stran najdete.

Da bo vaša domena sodila v prvo skupino, torej tisto, ki je na spletu ne bo težko najti, upoštevajte čim več naših nasvetov. Na ta način si boste povečali možnosti za spletni uspeh.

1. Domena naj bo kratka in enostavna

Prvo vodilo pri izbiri domene naj bo, da ta nikakor ne sme biti predolga. Mnogo težje si je zapomniti daljši niz črk, obenem pa pri takšni izbiri obstaja tudi večja verjetnost, da se bodo obiskovalci med tipkanjem zmotili, morda celo pristali na konkurenčni strani. Svetujemo vam, da registrirate domeno, dolgo od 3 do 10 znakov.

2. Domena naj bo unikatna in izvirna

Registracija domene zahteva kar nekaj kreativnosti. Vzemite pisalo in list papirja ter možganom pustite prosto pot. Na list zapišite vse, kar vam pade na pamet. Če se nekatere ideje sprva zdijo povsem zgrešene, se bodo morda kasneje izkazale za najboljše. Ne posnemajte drugih in bodite pri izbiri raje unikatni in izvirni.

Unikatno ime domene

Ne posnemajte konkurence. Bodite drugačni, izvirni, kreativni in unikatni.

3. Domena naj odraža vašo blagovno znamko

Mnogo lažjo nalogo pri izbiri imena domene imajo podjetja, organizacije in poslovneži, ki na spletni strani želijo predstaviti svoje podjetje ali blagovno znamko. V tem primeru ni kaj za razmišljati – registrirajte istoimensko domeno, saj boste na ta način najlažje gradili na prepoznavnosti tako domene kot svojega podjetja oz. blagovne znamke.

4. Domena naj ne vključuje minusov, številk in šumnikov

Nameravate registrirati domeno, sestavljeno iz dveh ali celo več besed? Če je le možno, se izogibajte vezajev oz. minusov. Prav tako se izogibajte tudi številk, saj te lahko obiskovalce hitro zmedejo, pa tudi zapomnijo si jih težje, saj nimajo prave asociacije. Pozabite tudi na šumnike. Spletni uporabniki jih še niso vajeni, poleg tega boste imeli težave s pošiljanjem in prejemanjem elektronske pošte.

5. Z imenom domene ne kršite avtorskih pravic

Preden domeno registrirate, preverite, če njeno ime morda ni zavarovano. Tožbe zaradi imen domen so kar pogoste, predvsem v tujini, pa tudi pri nas niso prav redke. Predvsem je pomembno, da domena ni identična ali zamenljivo podobna registrirani blagovni znamki.

Posted in Domena.