SSD gostovanje

Je SSD spletno gostovanje zares mnogo hitrejše?

Je tudi v vaš e-poštni predal priromalo sporočilo ponudnika gostovanja, da je v svoje strežnike vgradil SSD diskovne enote? V zadnjih mesecih se je zares veliko ponudnikov odločilo za nadgraditev strežnikov, kar je z vidika naročnikov zagotovo zelo dobra novica.

Vsi ponudniki, brez izjeme, oglašujejo, da je spletno gostovanje zdaj mnogo hitrejše, kar za uporabnike njihovih storitev pomeni bolj odzivne spletne strani in posledično tudi bolj zadovoljne obiskovalce teh strani. Pa je SSD gostovanje zares toliko hitrejše? Je razliko sploh moč občutiti?

Preden odgovorimo na to vprašanje, si na kratko oglejmo primerjavo med HDD in SSD diski.

Primerjava: HDD vs. SSD

Dolga leta smo podatke na računalnikih shranjevali na tako imenovane HDD trde diske. Hitrost branja oz. pisanja podatkov je bila odvisna od tega, kako hitro se je magnetna plošča vrtela in kako hitro je torej bralno-pisalna glava obdelovala podatke. Danes se v ospredje hitro prebijajo SSD diskovne enote, ki za branje in zapisovanje podatkov uporabljajo povsem drugo tehnologijo – FLASH. Delovanje je torej podobno kot pri USB ključkih, predvsem pa je pomembno, da se lahko podatki berejo in zapisujejo mnogo hitreje.

SSD diskovne enote za razliko od HDD diskov nimajo premičnih delov, zato tudi mnogo težje pride do okvare. Življenjska doba je daljša, poraba energije nižja, prav tako so SSD diski tišji in se manj segrevajo. Seveda je logično, da se vse prednosti odražajo v precej višji ceni, a poudariti je treba, da cene vztrajno padajo in da je le še vprašanje časa, kdaj bodo HDD diski povsem izpodrinjeni.

SSD gostovanje je kakovostnejše od klasičnega

Zaradi vseh prednosti, ki jih imajo SSD diskovne enote v primerjavi s HDD diski, lahko brez pomislekov zapišemo, da je SSD spletno gostovanje zares na precej višjem nivoju od klasičnega. Temu v dokaz govorijo tudi številke. Predvsem pomembne enote so tako imenovani IOPS-i (ang. Input/Output Operations Per Second) in milisekunde, torej čas, v katerem se spletna stran obiskovalcu prikaže.

Hitrost SSD diskov

Razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami v številkah.

Zgornje številke nam lepo prikažejo razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami, zaradi katerih nam lahko hitro postane jasno, da se nam vsekakor izplača poiskati podjetje, ki ponuja SSD gostovanje. To kaže tudi na to, da podjetje sledi trendom in se hitro prilagaja zahtevam trga.

Bo SSD gostovanje zagotovo pospešilo spletno stran?

Za to, da bo zaradi SSD spletnega gostovanja naše spletno mesto delovalo hitreje, nimamo prav nobenega zagotovila. Ozko grlo prenosa podatkov je namreč lahko tudi nekje drugje, predvsem v neoptimiziranem spletišču. SSD gostovanje je torej osnova, na podlagi katere lahko dosežemo nižje odzivne čas in hitrejše nalaganje spletne strani, vendar pa moramo za to poskrbeti tudi sami oz. naš programer.

Za konec navajamo še nekaj nasvetov, kako pohitriti spletno stran:

  • z optimizacijo predpomnilnika brskalnika
  • z optimizacijo predpomnilnika prikaza strani
  • z optimizacijo slik
  • z zmanjšanjem števila in velikosti js in css datotek
  • z uporabo omrežja za dostavo vsebine (CDN)
  • z uporabo gzip kompresije
  • z znižanjem števila preusmeritev
Posted in Gostovanje.