Izbira imena domene

Kaj morate vedeti o izbiri imena domene?

Ste kdaj v življenju pomislili, kako bi bilo, če bi imeli drugačno ime? Morda vam je bilo v nekem trenutku celo žal, da vam starši niso namenili drugega imena. No, prepričani smo, da ste se nanj že povsem navadili in da ga danes ne bi za nič na svetu zamenjali.

Zgodba je precej podobna tudi pri spletnih domenah, kjer se morate na samem začetku prav tako odločiti za ime. Ko tega enkrat določite, ga zelo težko spremenite. Seveda lahko registrirate novo domeno z drugačnim imenom, a s tem so povezane nekatere nevšečnosti, ki se jim vsekakor želite izogniti.

Če pri ljudeh ime ni tako pomembno, ko govorimo o življenjskem uspehu (s tem se najbrž marsikdo ne bo strinjal), pa je pri domenah drugače. Ime domene ima velik vpliv na uspešnost spletne strani, pogosto mnogo večji, kot si nosilci domen sploh lahko mislijo. Zagotovo poznate nekaj domen, ki jih pogosto obiščete, njihova imena pa ste si zapomnili že prvič, ko ste naleteli nanje. Medtem ko si določenih imen domen nikakor ne morete zapomniti in morate zato vedno uporabiti spletni iskalnik, da domeno oz. spletno stran najdete.

Da bo vaša domena sodila v prvo skupino, torej tisto, ki je na spletu ne bo težko najti, upoštevajte čim več naših nasvetov. Na ta način si boste povečali možnosti za spletni uspeh.

1. Domena naj bo kratka in enostavna

Prvo vodilo pri izbiri domene naj bo, da ta nikakor ne sme biti predolga. Mnogo težje si je zapomniti daljši niz črk, obenem pa pri takšni izbiri obstaja tudi večja verjetnost, da se bodo obiskovalci med tipkanjem zmotili, morda celo pristali na konkurenčni strani. Svetujemo vam, da registrirate domeno, dolgo od 3 do 10 znakov.

2. Domena naj bo unikatna in izvirna

Registracija domene zahteva kar nekaj kreativnosti. Vzemite pisalo in list papirja ter možganom pustite prosto pot. Na list zapišite vse, kar vam pade na pamet. Če se nekatere ideje sprva zdijo povsem zgrešene, se bodo morda kasneje izkazale za najboljše. Ne posnemajte drugih in bodite pri izbiri raje unikatni in izvirni.

Unikatno ime domene

Ne posnemajte konkurence. Bodite drugačni, izvirni, kreativni in unikatni.

3. Domena naj odraža vašo blagovno znamko

Mnogo lažjo nalogo pri izbiri imena domene imajo podjetja, organizacije in poslovneži, ki na spletni strani želijo predstaviti svoje podjetje ali blagovno znamko. V tem primeru ni kaj za razmišljati – registrirajte istoimensko domeno, saj boste na ta način najlažje gradili na prepoznavnosti tako domene kot svojega podjetja oz. blagovne znamke.

4. Domena naj ne vključuje minusov, številk in šumnikov

Nameravate registrirati domeno, sestavljeno iz dveh ali celo več besed? Če je le možno, se izogibajte vezajev oz. minusov. Prav tako se izogibajte tudi številk, saj te lahko obiskovalce hitro zmedejo, pa tudi zapomnijo si jih težje, saj nimajo prave asociacije. Pozabite tudi na šumnike. Spletni uporabniki jih še niso vajeni, poleg tega boste imeli težave s pošiljanjem in prejemanjem elektronske pošte.

5. Z imenom domene ne kršite avtorskih pravic

Preden domeno registrirate, preverite, če njeno ime morda ni zavarovano. Tožbe zaradi imen domen so kar pogoste, predvsem v tujini, pa tudi pri nas niso prav redke. Predvsem je pomembno, da domena ni identična ali zamenljivo podobna registrirani blagovni znamki.

SSD gostovanje

Je SSD spletno gostovanje zares mnogo hitrejše?

Je tudi v vaš e-poštni predal priromalo sporočilo ponudnika gostovanja, da je v svoje strežnike vgradil SSD diskovne enote? V zadnjih mesecih se je zares veliko ponudnikov odločilo za nadgraditev strežnikov, kar je z vidika naročnikov zagotovo zelo dobra novica.

Vsi ponudniki, brez izjeme, oglašujejo, da je spletno gostovanje zdaj mnogo hitrejše, kar za uporabnike njihovih storitev pomeni bolj odzivne spletne strani in posledično tudi bolj zadovoljne obiskovalce teh strani. Pa je SSD gostovanje zares toliko hitrejše? Je razliko sploh moč občutiti?

Preden odgovorimo na to vprašanje, si na kratko oglejmo primerjavo med HDD in SSD diski.

Primerjava: HDD vs. SSD

Dolga leta smo podatke na računalnikih shranjevali na tako imenovane HDD trde diske. Hitrost branja oz. pisanja podatkov je bila odvisna od tega, kako hitro se je magnetna plošča vrtela in kako hitro je torej bralno-pisalna glava obdelovala podatke. Danes se v ospredje hitro prebijajo SSD diskovne enote, ki za branje in zapisovanje podatkov uporabljajo povsem drugo tehnologijo – FLASH. Delovanje je torej podobno kot pri USB ključkih, predvsem pa je pomembno, da se lahko podatki berejo in zapisujejo mnogo hitreje.

SSD diskovne enote za razliko od HDD diskov nimajo premičnih delov, zato tudi mnogo težje pride do okvare. Življenjska doba je daljša, poraba energije nižja, prav tako so SSD diski tišji in se manj segrevajo. Seveda je logično, da se vse prednosti odražajo v precej višji ceni, a poudariti je treba, da cene vztrajno padajo in da je le še vprašanje časa, kdaj bodo HDD diski povsem izpodrinjeni.

SSD gostovanje je kakovostnejše od klasičnega

Zaradi vseh prednosti, ki jih imajo SSD diskovne enote v primerjavi s HDD diski, lahko brez pomislekov zapišemo, da je SSD spletno gostovanje zares na precej višjem nivoju od klasičnega. Temu v dokaz govorijo tudi številke. Predvsem pomembne enote so tako imenovani IOPS-i (ang. Input/Output Operations Per Second) in milisekunde, torej čas, v katerem se spletna stran obiskovalcu prikaže.

Hitrost SSD diskov

Razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami v številkah.

Zgornje številke nam lepo prikažejo razlike med HDD in SSD diskovnimi enotami, zaradi katerih nam lahko hitro postane jasno, da se nam vsekakor izplača poiskati podjetje, ki ponuja SSD gostovanje. To kaže tudi na to, da podjetje sledi trendom in se hitro prilagaja zahtevam trga.

Bo SSD gostovanje zagotovo pospešilo spletno stran?

Za to, da bo zaradi SSD spletnega gostovanja naše spletno mesto delovalo hitreje, nimamo prav nobenega zagotovila. Ozko grlo prenosa podatkov je namreč lahko tudi nekje drugje, predvsem v neoptimiziranem spletišču. SSD gostovanje je torej osnova, na podlagi katere lahko dosežemo nižje odzivne čas in hitrejše nalaganje spletne strani, vendar pa moramo za to poskrbeti tudi sami oz. naš programer.

Za konec navajamo še nekaj nasvetov, kako pohitriti spletno stran:

  • z optimizacijo predpomnilnika brskalnika
  • z optimizacijo predpomnilnika prikaza strani
  • z optimizacijo slik
  • z zmanjšanjem števila in velikosti js in css datotek
  • z uporabo omrežja za dostavo vsebine (CDN)
  • z uporabo gzip kompresije
  • z znižanjem števila preusmeritev
SEO napake spletnih trgovin

Najpogostejše SEO napake spletnih trgovin

Na spletu je ogromno primerov spletnih trgovin, katerih skorajda nihče ne obišče. Vsaj ne prek spletnih iskalnikov, kot je npr. Google, ki je lahko izredno dragocen vir brezplačnih obiskovalcev. Da uporabniki spleta trgovino lahko najdejo, mora biti ta pravilno izdelana. Pravimo, da mora biti SEO optimizirana. Če je optimizacija pomembna pri klasičnih predstavitvenih spletnih straneh, pa je še toliko pomembnejša pri spletnih trgovinah.

Katere so torej glavne napake spletnih trgovin, ki prejmejo zgolj malo obiska?

1. Slaba struktura spletne trgovine

Ena izmed prvih napak, kateri podleže marsikateri načrtovalec spletne trgovine, je slaba struktura. Kasneje je to težko spreminjati, zato je pomembno, da si pred postavitvijo vzamete dovolj časa in dobro razmislite, kako bo stran strukturirana, katere kategorije boste imeli, kam bodo uvrščeni posamezni izdelki itd.

2. Narobe poimenovani izdelki

Preden se lotite dodajanja izdelkov v spletno trgovino, raziščite, kaj uporabniki spleta sploh iščejo. Katere so torej tiste besede, ki jih vtipkajo v spletni iskalnik? Pomagajte si z orodjem Keyword Planner, nato pa izdelke, seveda pa tudi kategorije, ustrezno poimenujte.

3. Preprečevanje možnosti indeksacije

Googlovim pajkom, ki pregledujejo internet in spletne strani uvrščajo v svoj iskalnik, lahko indeksiranje spletne trgovine preprečite. Npr. z meta oznako »noindex« ali z zapisanim pravilom indeksacije v datoteki robots.txt.

Google pajki

Dovolite Googlovim pajkom, da se sprehodijo po vaši spletni trgovini.

Ko želite spletno trgovino pokazati javnosti, se torej prepričajte, da ne preprečujete možnosti indeksacije.

4. Slabi meta naslovi

Meta naslovi predstavljajo pomemben del spletne optimizacije. Pomembno je, da vključujejo ključno besedo, na katero s posameznim izdelkom oz. kategorijo ciljate. Imate v spletni trgovini kategorijo »pohodni čevlji«? Potem naj se vaš meta naslov glasi: »Pohodni čevlji – ime spletne trgovine / podjetja«.

5. Manjkajoči meta opisi

Čeprav se verjetno marsikateri SEO strokovnjak ne bo strinjal, so tudi meta opisi pomembni. Morda res nimajo neposrednega vpliva na višje uvrščanje ključnih besed v spletnih iskalnikih, a z dobro zastavljenim meta opisom lahko uporabnike spleta spodbudite h kliku na povezavo, s tem se izboljša CTR, kar pozitivno vpliva na pozicije.

6. Premalo vsebine

Zopet ena izmed najpogostejših in največjih težav številnih spletnih trgovin. Če v vašo spletno trgovino ne boste umestili zadostne količine vsebine, se lahko od vidnosti v spletnih iskalnikih poslovite. Priporočamo tudi postavitev bloga, saj Google rad vidi, da se vsebina na spletno mesto neprestano dodaja.

7. Duplicirane vsebine

Nikoli ne ubirajte bližnjic. Vsak izdelek je specifičen in kot tak potrebuje unikaten opis. V kolikor bodo imeli vsi izdelki v vaši spletni trgovini enak opis, ne pričakujte visokih pozicij v iskalniku Google. Če vam pisanje ne gre dobro od rok ali če niste najbolj kreativni, najemite pisca, ki bo delo opravil namesto vas. Na voljo mu dajte čim več podatkov, da bo lahko pripravil kakovostne vsebine.

8. Brez spremljanja in merjenja rezultatov

Vedno je potrebno meriti rezultate, saj drugače ne morete vedeti, kako s projektom napredujete. Morda celo nazadujete, a se tega sploh ne zavedate.

Merjenje rezultatov

Vedno spremljajte rezultate, iščite priložnost in spletno trgovino optimizirajte.

Predvsem pa je rezultate potrebno spremljati in meriti zato, da poiščite priložnosti. Tiste priložnosti, s pomočjo katerih lahko dosežete nove uporabnike spleta. Uporabljajte Googlova orodja, predvsem Google Analytics in Google Search Console.

9. Počasna spletna trgovina

Hitrost je zelo pomemben dejavnikov, ki vpliva na vedenje obiskovalcev. Dokazano je, da hitro odzivne spletne trgovine prodajo več. Hitrost pa je prav tako pomembna s SEO vidika, saj Google hitrejša spletna mesta v svojem iskalniku pomika na višja, bolj vidna mesta. Tudi Googlu je namreč povsem jasno, da je uporabniška izkušnja neposredno povezana z odzivnostjo spletišča. Priskrbite si kakovostno spletno gostovanje, vaš programer pa naj poskrbi za optimizacijo hitrosti spletne trgovine!

10. Indeksacija sortiranih izdelkov

Skoraj vsaka spletna trgovina ima možnost filtriranja oz. razvrščanja izdelkov. Vse lepo in prav, dokler se v spletnem iskalniku ne pojavi cela vrsta strani, ki so si med seboj praktično identične. In zopet smo pri duplicirani vsebini. Težavi se izognite z uporabo meta oznak »canonical«, s katerimi Googlu natančno poveste, da gre za enake ali podobne podstrani, zato naj gleda in v iskalnik uvrsti zgolj eno.

11. Brez prikazovanja povezanih izdelkov

Čeprav so povratne povezave – torej tiste, ki z drugih spletnih mest kažejo na vašo spletno trgovino, vredne več kot notranje, so tudi slednje zelo pomembne. Dobra SEO praksa je prikazovanje povezanih izdelkov, prav tako pa je to odlično z vidika uporabniške izkušnje. Uvrstite jih v svojo spletno trgovino!

12. Uporaba prevelikih slik

Ponovno smo pri točki, pri kateri na izpitu pade cela vrsta spletnih trgovin. Nikar ne nameščajte slik, velikih pol MB ali celo več. Prav tako ne nameščajte slik v izvirnih dimenzijah. Vsako sliko najprej pomanjšajte (npr. na velikost 800 x 600), nato pa jo še stisnite, da bo zavzela čim manj prostora, hkrati pa bo kakovost še vedno na povsem zadovoljivem nivoju. Pazite torej, da na račun kompresije ne bo trpela kakovost slik.

13. Brez nameščenega SSL certifikata

SSL certifikat skrbi za šifriranje vseh podatkov, ki se prenašajo med spletno trgovino in njenimi uporabniki. Predvsem gre za šifriranje zaupnih (osebnih in finančnih) podatkov, ki vsekakor morajo biti ustrezno zavarovani.

HTTPS povezava

Z namestitvijo SSL certifikata se bo vaša spletna povezala pričela s “https”.

Ker spletno varnost spodbuja tudi Google, je pred nedavnim objavil, da bo spletna mesta z nameščenim SSL certifikatom nagradil z večjo vidnostjo v svojem iskalniku. Naredite torej dve muhi na en mah – s SSL certifikatom poskrbite za varnost, obenem pa si izboljšajte uvrstitve v spletnem iskalniku.

14. Brez grajenja povratnih povezav

Čeprav smo grajenje povratnih povezav pustili za konec, gre za izredno pomemben del optimizacije spletne trgovine. Dokler vaša trgovina ne bo poznana širšemu krogu ljudi in posledično ne bo kar po naravni poti pričela pridobivati povratnih povezav, jih boste morali pridobivati vi. Spletno trgovino vpišite v spletne imenike, o njej razširite besedo na forumih, prav tako pa se z lastniki blogov dogovorite za kakšno objavo.