Registracija tematske domene

Prednosti registracije tematske domene

Se tudi vam zdi, da klasične domenske končnice postajajo že nekoliko dolgočasne? Ste morda želeli registrirati domeno .COM, vendar je bila ta že registrirana? Bi s svojo stranjo želeli biti nekaj posebnega in že na prvi pogled izstopati od konkurence? Potem morate čim prej preveriti tako imenovane tematske domene, ki jih na spletu trenutno še ne videvamo prav pogosto, vendar se trend pospešeno spreminja.

Katere so torej tematske domene? Gre za opisne končnice, ki jih lahko razvrstimo v najrazličnejše skupine:

  • Trgovina: .SHOP, .GIFTS, .DEALS, .DISCOUNT, .SHOPPING, .FORSALE, .JEWELRY …
  • Hrana in pijača: .RECIPES, .MENU, .RESTAURANT, .BAR, .PUB, .BEER, .WINE …
  • Moda, oblačila in obutev: .MODA, .FASHION, .CLOTHING, .SHOES, .BOUTIQUE …
  • Posel: .AGENCY, .COMPANY, .BUSINESS, .FINANCE, .EXPERT, .STUDIO, .CENTER …
  • Lifestyle: .LIVE, .LIFE, .DANCE, .DESIGN, .EVENTS, .STYLE, .ART, .PHOTOGRAPHY …
  • Tehnologija: .TECH, .SOLUTIONS, .CLOUD, .ONLINE, .DIGITAL, ,MEDIA, .TOOLS …

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 prednosti registracije tematske domene. Morda boste prav zaradi današnjega prispevka postali lastnik naravnost odlične domene, ki vam jo bodo konkurenčna podjetja še kako zavidala.

1. Izjemna pestrost domenskih končnic

Že po prej predstavljenem kratkem seznamu domenskih končnic lahko vidite, da je tematskih domen zares veliko. Toda to je le majhen delček vseh, saj jih v tem trenutku obstaja že več kot 1.200. Celoten seznam tematskih domen si lahko ogledate na spletni strani ICANN.org.

2. Možnost registracije odlične domene

Tematske domene so že zelo mlade. Če ste kliknili na prej zapisano povezavo in pregledali seznam, ste lahko opazili, da so se prve izmed njih pričele pojavljati šele oktobra oz. novembra 2013. Za primerjavo – domena .COM obstaja že od leta 1985. Dejstvo je, da je danes prostih še ogromno odličnih tematskih domen, medtem ko boste domensko ime v kombinaciji s končnico .COM ali .NET našli izjemno težko. Najverjetneje ga sploh ne boste.

3. Dejstvo, da gre za tematske domene

Ena izmed bistvenih prednosti je zagotovo tudi ta, da tematska domena obiskovalcu spletne strani natančno sporoča, s katero dejavnostjo, interesom ali hobijem se ukvarja lastnik spletnega mesta. Ko bo uporabnik interneta zagledal končnico .BLOG, bo takoj vedel, da gre za spletni dnevnik – še preden bo kliknil na povezavo. Če bo videl končnico .AGENCY, pa mu bo takoj jasno, da gre za spletno mesto agencije (npr. oglaševalske ali turistične).

4. Dostopnost tudi pri domačih registrarjih

Registrar domen NEOSERVTako kot je spletno gostovanje pametno zakupiti pri slovenskem ponudniku gostovanja, je tudi domeno priporočljivo registrirati pri domačem registrarju. V tem primeru lahko plačamo z nam najljubšo plačilno metodo – plačilom na TRR prek UPN obrazca, še bolj pomembno pa je to, da nam je vedno na voljo podpora v slovenskem jeziku. Najboljši domači registrarji so tudi precej bolj odzivni kot tuji, ki imajo na sto tisoče strank s celega sveta.

V Sloveniji za enega izmed najbolj kakovostnih registrarjev velja NEOSERV, pri katerem lahko registrirate skoraj 400 različnih tematskih domen. Njihove cene so, v primerjavi s tujimi registrarji, zelo konkurenčne, slovijo pa tudi po zelo hitri in prijazni podpori naročnikom.

5. Cenovna ugodnost

Vas skrbi, da boste za tematsko domeno morali odšteti visok znesek denarja? Najverjetneje ne. Cene večine tematskih domen so povsem primerljive z ostalimi domenskimi končnicami ali pa so celo še nižje. Pri prej omenjenem registrarju je trenutno najcenejša .TOP na voljo že za 1,99 €. Seveda pa obstajajo tudi mnogo dražje tematske domene, za katere je potrebno seči globoko v žep. Nekatere namreč stanejo več kot 2.000 € (npr. končnica .CAR).

Izbira imena domene

Kaj morate vedeti o izbiri imena domene?

Ste kdaj v življenju pomislili, kako bi bilo, če bi imeli drugačno ime? Morda vam je bilo v nekem trenutku celo žal, da vam starši niso namenili drugega imena. No, prepričani smo, da ste se nanj že povsem navadili in da ga danes ne bi za nič na svetu zamenjali.

Zgodba je precej podobna tudi pri spletnih domenah, kjer se morate na samem začetku prav tako odločiti za ime. Ko tega enkrat določite, ga zelo težko spremenite. Seveda lahko registrirate novo domeno z drugačnim imenom, a s tem so povezane nekatere nevšečnosti, ki se jim vsekakor želite izogniti.

Če pri ljudeh ime ni tako pomembno, ko govorimo o življenjskem uspehu (s tem se najbrž marsikdo ne bo strinjal), pa je pri domenah drugače. Ime domene ima velik vpliv na uspešnost spletne strani, pogosto mnogo večji, kot si nosilci domen sploh lahko mislijo. Zagotovo poznate nekaj domen, ki jih pogosto obiščete, njihova imena pa ste si zapomnili že prvič, ko ste naleteli nanje. Medtem ko si določenih imen domen nikakor ne morete zapomniti in morate zato vedno uporabiti spletni iskalnik, da domeno oz. spletno stran najdete.

Da bo vaša domena sodila v prvo skupino, torej tisto, ki je na spletu ne bo težko najti, upoštevajte čim več naših nasvetov. Na ta način si boste povečali možnosti za spletni uspeh.

1. Domena naj bo kratka in enostavna

Prvo vodilo pri izbiri domene naj bo, da ta nikakor ne sme biti predolga. Mnogo težje si je zapomniti daljši niz črk, obenem pa pri takšni izbiri obstaja tudi večja verjetnost, da se bodo obiskovalci med tipkanjem zmotili, morda celo pristali na konkurenčni strani. Svetujemo vam, da registrirate domeno, dolgo od 3 do 10 znakov.

2. Domena naj bo unikatna in izvirna

Registracija domene zahteva kar nekaj kreativnosti. Vzemite pisalo in list papirja ter možganom pustite prosto pot. Na list zapišite vse, kar vam pade na pamet. Če se nekatere ideje sprva zdijo povsem zgrešene, se bodo morda kasneje izkazale za najboljše. Ne posnemajte drugih in bodite pri izbiri raje unikatni in izvirni.

Unikatno ime domene

Ne posnemajte konkurence. Bodite drugačni, izvirni, kreativni in unikatni.

3. Domena naj odraža vašo blagovno znamko

Mnogo lažjo nalogo pri izbiri imena domene imajo podjetja, organizacije in poslovneži, ki na spletni strani želijo predstaviti svoje podjetje ali blagovno znamko. V tem primeru ni kaj za razmišljati – registrirajte istoimensko domeno, saj boste na ta način najlažje gradili na prepoznavnosti tako domene kot svojega podjetja oz. blagovne znamke.

4. Domena naj ne vključuje minusov, številk in šumnikov

Nameravate registrirati domeno, sestavljeno iz dveh ali celo več besed? Če je le možno, se izogibajte vezajev oz. minusov. Prav tako se izogibajte tudi številk, saj te lahko obiskovalce hitro zmedejo, pa tudi zapomnijo si jih težje, saj nimajo prave asociacije. Pozabite tudi na šumnike. Spletni uporabniki jih še niso vajeni, poleg tega boste imeli težave s pošiljanjem in prejemanjem elektronske pošte.

5. Z imenom domene ne kršite avtorskih pravic

Preden domeno registrirate, preverite, če njeno ime morda ni zavarovano. Tožbe zaradi imen domen so kar pogoste, predvsem v tujini, pa tudi pri nas niso prav redke. Predvsem je pomembno, da domena ni identična ali zamenljivo podobna registrirani blagovni znamki.