Izbira ponudnika gostovanja

Vodič za izbiro ponudnika gostovanja

Ste ravno v fazi iskanja ponudnika spletnega gostovanja, vendar se v množici domačih in tujih podjetij ne znate odločili, koga bi izbrali? Če se s tem srečujete prvič, ne gre za prav nič nenavadnega, saj je ponudnikov zares veliko, vsi pa obljubljajo kakovostno storitev in predvsem ugodne cene.

Marsikdo se v takšnem primeru po nasvete obrača na razne spletne portale, kjer so na enem mestu predstavljeni številni ponudniki. Vendar pa se je pri tem potrebno zavedati, da takšni portali služijo s provizijami, ki jih prejmejo od ponudnikov gostovanja, katerim prek svojih portalov napotijo obiskovalce. Zato najvišje ocene dosegajo ponudniki, ki so za takšen način pridobivanja novih naročnikov pripravljeni odšteti največ denarja.

Kako torej izbrati ponudnika za spletno gostovanje, s čigar storitvijo boste zagotovo zadovoljni? Pripravili smo kratek vodič, ki vam bo pri tem v veliko pomoč.

Kaj vse upoštevati pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja?

1. Lokacija: Od lokacije strežnika je odvisno, kako hitro se bo spletna stran prikazala vašim obiskovalcem. Če imate namen postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, izberite ponudnika iz Slovenije. Tudi za druge evropske države bo ustrezal domači registrar. V kolikor bo vaša spletna stran namenjena ameriškemu trgu, zakupite spletno gostovanje pri tujem ponudniku, lahko pa tudi pri domačem – v tem primeru se prej pozanimajte o možnosti uporabe CDN (Content Delivery Network), na primer Cloudflare.

2. Kakovost strežniške opreme: Kako hitro bo delovala vaša spletna stran, je odvisno tudi od kakovosti strežnikov in programske opreme, ki jo uporablja ponudnik gostovanja. Na spletni strani ponudnika poiščite podatke o strežniški opremi in le-te primerjajte med seboj z drugimi ponudniki. Tistih ponudnikov, ki omenjenih podatkov nimajo javno objavljenih, se izogibajte, saj najverjetneje uporabljajo že nekoliko zastarelo opremo.

Strežnik v podatkovnem centru

Prepričajte se, da ponudnik gostovanja razpolaga z vrhunsko strežniško opremo.

3. Strokovnost in odzivnost podpore: Kakovostna podpora naročnikom je zelo pomembna pri mnogih spletnih storitvah, za spletno gostovanje pa lahko rečemo, da je vredna zlata. Ko se karkoli zatakne, ko spletna stran preneha delovati, ko e-poštno sporočilo ni dostavljeno ipd., je še kako nujno, da se težavo kar najhitreje odpravi. Pred zakupom gostovanja naredite test – ponudnikom pošljite e-sporočilo z vprašanjem (npr.: Ali nudite SSD gostovanje?) in preverite, kateri izmed njih bodo najhitreje odgovorili na vaše vprašanje.

4. Pestrost ponudbe: Če se zanimate za deljeno spletno gostovanje, ponudnik pa vam lahko ponudi le najem VPS ali namenskega strežnika, potem boste seveda morali poiskati drugo podjetje. Preverite tudi pestrost paketov gostovanja. V kolikor potrebujete spletni prostor za tri spletne strani oziroma domene, je nespametno zakupiti paket, ki omogoča uporabo desetih ali celo več domen. Ne pozabite preveriti tudi podatkov o omejitvah (prostor na strežniku, mesečni prenos podatkov, število e-poštnih predalov, število FTP računov itd.).

5. Mnenja naročnikov: Največ o kakovosti ponudnika spletnega gostovanja boste izvedeli, če boste našli legitimna mnenja naročnikov – tako zdajšnjih kot bivših. Kje poiskati takšna mnenja? Predvsem na spletnih forumih in blogih. Vključite »radar« za zaznavanje nelegitimnih komentarjev, hkrati pa pazite, da se ne boste preveč osredotočili zgolj na negativna mnenja. Priporočamo vam, da izjav na raznih portalih, kjer je jasno, da je v ozadju ekonomski interes, pri izbiri ponudnika ne upoštevate.

6. Nadzorna plošča: Ko boste naročili spletno gostovanje, boste v e-sporočilu prejeli podatke za uporabo nadzorne plošče. Pred samim nakupom se prepričajte, katero nadzorno ploščo boste lahko uporabljali. Toplo vam priporočamo, da izberete ponudnika, ki svojim naročnikom omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel. V primerjavi z drugimi ta namreč močno olajša delo z urejanjem paketa gostovanja (dodajanje novih domen, ustvarjanje e-poštnih predalov, prenos datotek na strežnik, urejanje podatkovnih baz, namestitev SSL certifikata, uporaba varnostnih kopij itd.).

Nadzorna plošča cPanel

Nadzorno ploščo cPanel odlikujejo funkcionalnost, preglednost in enostavnost.

7. Uporabniški vmesnik: Poleg podatkov za nadzorno ploščo boste v e-poštnem sporočilu prejeli tudi podatke za vpis v uporabniški vmesnik. V njem imate običajno pregled nad vsemi zakupljenimi storitvami, urejate lahko kontaktne podatke, domenam nastavljate poljubne DNS zapise, urejate svoje predračune in pregledujete plačane račune. Prav tako lahko preverite, kdaj vam storitve potečejo, kakšno je vaše stanje na partnerskem računu, katero geslo uporabljate za dostop do nadzorne plošče ipd. Pred zakupom gostovanja se pozanimajte, kaj vse boste lahko urejali v uporabniškem vmesniku.

8. Brezplačen SSL certifikat: Verjetno ste že opazili, da je od leta 2017 število spletnih strani, dostopnih prek naslova https, strmo naraslo. Gre za varen spletni naslov, ki ga omogoči namestitev SSL certifikata. Če je vaša spletna stran preprosta (npr. blog, manjši spletni portal ali osnovna predstavitvena stran podjetja), lahko privarčujete z namestitvijo brezplačnega SSL certifikata. Ponudnika gostovanja povprašajte, ali omogoča namestitev Let’s Encrypt certifikata. Gre za varnostni SSL certifikat, ki je brezplačen, avtomatiziran in odprtokoden.

9. Cene storitev: Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja seveda ne moremo mimo cene, vendar smo jo z razlogom postavili na zadnje mesto. Če boste izbrali najcenejšega ponudnika, nikar ne pričakujte storitve najvišje kakovosti. Priporočamo vam, da se najcenejših ponudb izogibate, saj se bo prej ali slej pokazala določena slabost oziroma težava. Ste našli ponudnika, ki ustreza vsem prejšnjim kriterij, njegove cene storitev pa so nekoliko višje od konkurenčnih ponudnikov? Čeprav boste morali plačati nekoliko več, vam svetujemo, da se odločite zanj, saj je pri spletnem gostovanju kakovost storitve enostavno potrebno postaviti na prvo mesto.

Posted in Gostovanje.