Optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani je storitev, ki jo pogosto označujemo s krajšo besedo SEO (ang. Search Engine Optimization). Cilj optimizacije je večja vidnost spletne strani v iskalnikih. Podjetja in posamezniki, ki se ukvarjajo z optimizacijo, se najpogosteje osredotočajo na iskalnik Google, saj je v Evropi in Ameriki to daleč najbolj uporabljen spletni iskalnik.

Vse več je lastnikov spletnih strani, ki se zavedajo pomembnosti optimizacije spletne strani. Biti prisoten na spletu ne pomeni zgolj imeti spletne strani, saj je neobiskana stran sama sebi namen. Nanjo je potrebno privabiti čim več obiskovalcev, kar lahko storimo na različne načine. Lahko se odločimo za oglaševanje spletne strani, pri katerem za vsakega obiskovalca plačamo, lahko pa se s pomočjo optimizacije v iskalniku uvrstimo višje in na ta način obiskovalce pridobimo brezplačno.

Google rezultate v svojem iskalniku deli na plačljive in organske. Običajno so na vrhu posamezne strani najprej štirje oglasi, spodaj pa devet ali deset organskih rezultatov. Zelo pomembno je, da se s spletno stranjo nahajamo na prvi strani zadetkov, saj povprečen uporabnik ne išče rezultatov na drugi strani, kaj šele na tretji, četrti itd.

Rezultati iskanja - Google

Prikaz plačljivih in organskih rezultatov iskanja v spletnem iskalniku Google.

Vprašanje se torej glasi, kako za ključne besede, ki se tičejo naše dejavnosti oz. posla, spraviti višje v iskalniku Google. V nadaljevanju vam podajamo precej smernic in nasvetov, s katerimi si boste lahko pomagali pri optimizaciji spletne strani.

Osnove optimizacije spletne strani

Preden se poglobimo v osnove SEO, moramo najprej razjasniti pojem »ključna beseda«. Najlažje bo, če si ogledamo primer.

Denimo, da se ukvarjamo s prevajanjem in lektoriranjem. Katere ključne besede so nam pomembne? Zagotovo sta nam najbolj pomembni »prevajanje« in »lektoriranje«, poleg njiju pa morda še »prevajanje angleščine«, »prevajanje nemščine«, »prevajanje italijanščine«, »prevajanje besedila«, »prevajalska agencija«, »prevajanje cenik«, »lektoriranje diplomskih nalog«, »lektoriranje cena«, …

To so torej tiste iskalne poizvedbe, za katere želimo biti v iskalnikih uvrščeni na prvi strani. In da bomo dejansko uvrščeni na prvo stran, moramo optimizirati elemente neposredno na strani (ON-site SEO), prav tako pa moramo pridobiti čim več kakovostnih povratnih povezav (OFF-site SEO).

ON-site SEO – optimizacija elementov na spletni strani

Ste se kdaj vprašali, zakaj je ena spletna stran uvrščena višje kot druga? Najverjetneje zato, ker je prva optimizirana, druga pa ne. Najpomembnejši dejavnik ON-site optimizacije je vsebina. Spletna stran z le malo vsebine se zelo težko uvršča na vidna mesta v iskalnikih, saj Google smatra, da zaradi malo informacij ni relevantna za obiskovalce.

Vsebina

VsebinaZadržimo se še nekoliko pri prejšnjem primeru o prevajanju in lektoriranju. Spletno stran bi bilo najbolje razdeliti na večje število podstrani, z vsako izmed njih pa bi ciljali na eno ključno besedo. To pomeni, da bi imeli podstran o prevajanju angleščine, podstran o prevajanju nemščine, podstran o lektoriranju diplomskih nalog, … Z vstopno stranjo pa bi bilo smiselno ciljati na ključno besedo »prevajalska agencija«, morda tudi na »prevajanje«.

Meta podatki

Med osnove optimizacije spletne strani spadajo tudi meta podatki, ki jih potrebuje tako vstopna stran kot tudi vsaka podstran. Poznamo več meta podatkov, med osnovna dva pa sodita:

  • meta naslov (ang. meta title)
  • meta opis (ang. meta description)

Meta naslov ter meta opis dodamo med html oznaki <head> in </head>. Za vstopno stran naše spletne strani bi tako lahko dodali naslednje:

<title>Ugodno prevajanje in lektoriranje – Prevajalska agencija XYZ</title>

<meta name=”description” content=”V prevajalski agenciji XYZ vam nudimo prevajanje in lektoriranje po super ugodnih cenah. Odlikujejo nas izkušnje, hitrost in strokovnost.” />

Naslovi in podnaslovi

Poleg meta podatkov so pomembni tudi naslovi in podnaslovi. Vsaka podstran, s katero ciljamo na točno določeno ključno besedo, naj v naslovu le-to vključuje. Včasih je najbolje, da je glavni naslov kar identičen ključni besedi, v nekaterih primerih pa je smiselno dodati še kakšno besedo ali dve. Presoditi moramo glede na situacijo.

V našem primeru bi bila struktura naslovov in podnaslovov za podstran o prevajanju angleščine lahko naslednja:

<h1>Prevajanje angleščine</h1>

<h2>Prevajanje najrazličnejših besedil v in iz angleščine</h2>

<h2>Ugodno prevajanje spletnih strani</h2>

<h2>Prevajanje angleščine – cenik</h2>

Datoteki sitemap.xml in robots.txt

Sitemap.xmlVsaka spletna stran mora imeti izdelan zemljevid spletnega mesta. Ta je shranjen v datoteki sitemap.xml, ki se jo prek Google Search Console pošlje Googlovim »pajkom«, ki pregledujejo spletne strani in jih uvrščajo v iskalnik. Z datoteko sitemap.xml Googlu olajšamo delo, saj so v njej zabeležene vse podstrani spletnega mesta.

Za generiranje datoteke sitemap.xml si lahko pomagamo z orodjem XML-Sitemaps.com.

Pomembna je tudi datoteka robots.txt, s katero določimo, katerim pajkom je dovoljen pregled naše spletne strani. V omenjeni datoteki lahko prav tako zapišemo ukaze, ki pajkom prepovedujejo dostop do določenih podstrani.

Ker za našo spletno stran želimo omogočiti dostop vsem pajkom in do vseh podstrani, v robots.txt zapišemo naslednje:

User-agent: *
Disallow:

Če želimo omejiti dostop do nekaterih podstrani, pa zapišemo naslednje:

User-agent: *
Disallow: /slike/
Disallow: /tmp/

ALT oznake slik

Ker iskalniki ne vedo, kaj predstavljajo posamezne slike na spletni strani, jih moramo opremiti s tako imenovanimi alt oznakami. Ker marsikdo nanje pozabi oz. zanje sploh ne ve, alt oznake predstavljajo lepo možnost, kako v iskalniku pridobiti nekaj pozicij.

Opremimo torej vse slike, ki se nahajajo na naši spletni strani, z alt oznakami. In kako to naredimo?

<img src=”http://www.domena.com/prevajanje-anglescine.jpg” alt=”Prevajanje angleščine” title=”Prevajanje angleščine” />

Kot vidite, smo dodali tudi oznako »title«. Gre za napis, ki se obiskovalcu prikaže, ko se s kurzorjem miške postavi na sliko.

OFF-site SEO – pridobivanje povratnih povezav

Gradnja povratnih povezavPri OFF-site optimizaciji gre za pridobivanje povezav, ki z drugih spletnih strani kažejo na našo. Najbolje je, če so druge strani sorodne naši, prav tako pa je pomembno, da gre za avtoritativne strani. Torej za starejše in uveljavljene strani, na katerih je dovolj vsebine in na katere kaže tudi lepo število povratnih povezav.

Povratne povezave lahko pridobivamo na različne načine:

  • z vpisom strani v spletne imenike,
  • s komentiranjem forumov,
  • s promocijo na socialnih omrežjih,
  • z objavo člankov na blogih,
  • naravno.

Vpis strani v spletne imenike

Povezave je najlažje pridobiti z vpisom v spletne imenike, vendar pa takšne povezave običajno niso najbolj kakovostne. Še vseeno je dobro, da kakšno pridobimo in si na ta način zagotovimo čimbolj raznolik in naraven profil povratnih povezav. Za spletne strani v angleščini obstaja ogromno spletnih imenikov, medtem ko jih je v Sloveniji mnogo manj.

Komentiranje na forumih

Povezave je mogoče pridobiti tudi s komentiranjem na forumih. Pri tem moramo paziti, da forumu dejansko prinesemo dodano vrednost in da naši komentarji niso namenjeni zgolj promociji in pridobivanju povezav. V takšnem primeru nas bo administrator foruma hitro odpravil in izbrisal naše objave. Včasih lahko povezavo umestimo tudi v svoj podpis na forumu.

Povratne povezave s socialnih omrežij

Promocija na socialnih omrežjih je dobra predvsem zaradi širjenja prepoznavnosti naše spletne strani, seveda pa tudi povratne povezave nekoliko doprinesejo k boljšim uvrstitvam v spletnih iskalnikih. Z njimi ni potrebno pretiravati, saj učinek na pozicije ni neposreden. Predvsem je pomembno, da uporabniki socialnih omrežij obiščejo našo stran in se na njej tudi nekoliko dlje zadržijo.

Objava člankov na blogih

Kakovostne povratne povezave lahko pridobivamo z objavo člankov na blogih. Lahko gre za naše bloge, lahko pa le-ti pripadajo tretjim osebam, ki se ukvarjajo prav s prodajo povezav z blogov. Vsak objavljen članek mora biti unikaten in relevanten. Pred zakupom povezav je pametno pregledati bloge in presoditi, ali gre za kakovostne bloge, kjer se vsebine objavljajo ročno, ali gre morda za nizko kakovosten blog, na katerega se članki dodajajo avtomatsko in povsem brez nadzora.

Naravne povratne povezave

Najboljše povratne povezave, ki jih lahko dobimo, so povsem naravne povezave. Torej tiste, za katere se nam ni potrebno posebej truditi, jih kupovati ali kaj podobnega. Do naravnih povezav najlažje pridemo tako, da postavimo zares dobro spletno stran, o kateri se beseda širi sama od sebe. Objavljajmo torej kakovostne vsebine ali zgradimo močno blagovno znamko, pa bomo na dolgi rok deležni naravnih povratnih povezav.