Prednosti deljenega gostovanja

7 prednosti deljenega gostovanja

Ste vedeli, da obstaja več oblik spletnega gostovanja? Izmed njih je daleč najbolj priljubljeno deljeno gostovanje, pri katerem na enem strežniku gostuje večje število naročnikov. Čeprav ste morda takoj pomislili, da bi bilo bolje, če bi na strežniku gostovala le vaša spletna stran, pomislite še enkrat. Ali veste, koliko stroškov bi imeli, če bi bil celoten strežnik namenjen le vam? Seveda obstaja tudi ta možnost – reče se ji »namenski strežnik«, vendar je primerna le za najzahtevnejše spletne strani z izjemno visoko obiskanostjo.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 prednosti, s katerimi se lahko pohvali deljeno gostovanje. V kolikor tudi sami potrebujete prostor na strežniku, bo najverjetneje prav ta oblika gostovanja tista, za katero se boste na koncu odločili.

1. Najcenejša oblika spletnega gostovanja

Deljeno gostovanje je v primerjavi z drugimi oblikami storitve mnogo cenejše. Razlog za to je v tem, da na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov, zato se stroški relativno enakomerno porazdelijo. Dober paket deljenega gostovanja je moč zakupiti že za 20 € na leto, cene zmogljivejših paketov pa so seveda nekoliko višje.

2. Hitro delovanje na sodobnih strežnikih

Marsikoga pred zakupom deljenega gostovanja skrbi, da njegova spletna stran ne bo delovala hitro. Pri kakovostnih ponudnikih, kot je v Sloveniji na primer NEOSERV.si, je takšna skrb odveč, saj so njihovi strežniki izjemno zmogljivi in opremljeni s hitrimi SSD diskovnimi enotami. Poleg tega so paketi posameznih naročnikov programsko ločeni, kar pomeni, da ne prihaja do preobremenitev strežnika.

Preberite tudi: Je SSD spletno gostovanje zares mnogo hitrejše?

3. Primerno za veliko večino spletnih strani in trgovin

Ravno zaradi prej omenjenega dejstva, torej zmogljive strojne in izpopolnjene programske opreme, je deljeno spletno gostovanje primerno za veliko večino spletnih strani. Za omenjeno obliko storitve se odločajo tudi lastniki manjših in srednje velikih spletnih trgovin, saj enostavno ni računice, da bi se odločili za VPS ali naprednejšo obliko najema strežnika.

4. Brez potrebe po znanju administriranja strežnikov

Izjemna prednost deljenega gostovanja je tudi v tem, da kot naročnik ne potrebujete nikakršnega posebnega znanja. Dovolj je računalniška pismenost, sicer pa ima večina ponudnikov na svoji strani pripravljena navodila, kako upravljati paket gostovanja, kako z njim povezati domeno, kako uporabljati naročniški vmesnik, nadzorno ploščo in podobno.

5. Za posodobitve strežnika skrbi ponudnik

Za razliko od naprednejših oblik gostovanja za posodobitve deljenega strežnika skrbi sam ponudnik. Posodobitve strežnika so nujne, saj se z njimi ne zagotavlja le izboljšane uporabniške izkušnje in optimalnejšega delovanja, temveč predvsem varnost. Seveda pa morate tudi pri deljenem gostovanju sami skrbeti za posodobitev spletne strani, na primer WordPress-a.

6. Samodejno izdelovanje varnostnih kopij

Velika večina ponudnikov deljenega gostovanja skrbi za redno izdelovanje varnostnih kopij. Če si za primer ogledamo prej omenjenega ponudnika NEOSERV.si, ta varnostne kopije svojim naročnikom nudi na dnevni, tedenski in mesečni ravni. Kadar koli torej pride do napake, lahko svojo spletno stran enostavno povrnete v stanje izpred dneva, tedna ali meseca dni. Seveda je izdelovanje varnostnih kopij že vključeno v ceno paketa gostovanja.

7. Uporabniku prijazna nadzorna plošča

Z deljenim gostovanjem v paketu pride tudi dostop do nadzorne plošče, prek katere se na strežnik prenaša datoteke, dodaja nove domene in poddomene, ustvarja e-poštne predale, dostopa do varnostnih kopij, z le nekaj kliki namesti sistem za postavitev spletne strani (WordPress, Joomla, Magento, …) in podobno. Najbolj uporabna je nadzorna plošča cPanel, ki je hkrati tudi najpreprostejša za uporabo.

Posted in Gostovanje.