Izdelava spletne strani

Izdelava spletne strani

Želite izdelati spletno stran, pa ne veste, kako in kje začeti? Vsekakor gre za velik projekt, če potrebujete kompleksno spletno stran. V primeru, da potrebujete osnovno spletno predstavitev, pa se lahko izdelave lotite tudi sami. Naslednjih šest korakov vam bo pomagalo do uspešne samostojne ali profesionalne spletne strani.

1. Izdelava načrta in priprava materialov

Preden se lotite tako obširnega projekta, kot je izdelava spletne strani, je potrebno, da imate pripravljen dober načrt. Odgovoriti si morate na nekaj vprašanj, ki predstavljajo temelje za uspešno postavitev strani.

Izdelava spletne strani

Preden se lotite izdelave spletne strani, potrebujete dober načrt.

a. Kakšno stran potrebujete?

Ali potrebujete stran, kjer bodo objavljene dnevne novice, ali bo šlo za informativno stran? Bo stran namenjena osebni predstavitvi ali predstavitvi podjetja, ne-profitne organizacije ali česa drugega? Vsako od teh področji predstavlja drugačno izhodišče, ki vpliva na obliko in postavitev same strani.

b. Navigacija na strani

Treba je razmisliti, kako bodo obiskovalci uporabljali vašo stran in na kakšen način bodo podane informacije. Vse to bo vplivalo na uporabniško izkušnjo in s tem tudi na uspešnost vaše spletne strani. Ustvarite tudi zemljevid strani, s katerim boste na pregleden način razdelili svojo vsebino na posamezne kategorije in podstrani.

c. Vsebina

Že dolgo na spletu velja pregovor »vsebina je kraljica«. Kakovostna vsebina igra pomembno vlogo pri uspešnosti. Pri vsaki vrsti vsebine je treba upoštevati posamezna pravila:

Tekstovne vsebine

Obiskovalcu mora vsebina na strani ponuditi neko dodano vrednost oz. informacijo, ki jo na vaši strani pričakuje. Vsebina mora biti ažurna, slovnično pravilna in koristna.

Slikovne in video vsebine

Slike in video vsebine so zelo pomembne za uporabniško izkušnjo. Na spletni strani jih mora biti glede na tematiko ravno prav, poleg tega pa morajo biti optimizirane za iskalnike.

Celostna grafična podoba

Za uspešno predstavitev na spletu je pomembno, da je spletna stran v skladu s celostno grafično podobo (CGP) vašega podjetja. Tako bodo uporabniki lažje povezali vašo fizično in spletno prisotnost na trgu.

2. Samostojna izdelava ali najemanje profesionalcev?

Če vam zgoraj opisane točke ne predstavljajo težav, potem se lahko izdelave spletne strani lahko lotite sami. Na spletu je na voljo veliko brezplačnih CMS orodij, s katerimi si lahko brez potrebnega naprednega znanja računalništva sami izdelate stran. Najbolj priljubljeno orodje je zagotovo WordPress, saj je na njegovi platformi postavljenih že več kot 25.000.000 spletnih strani. Alternativo predstavljajo platforme Joomla!, Wix, Weebly in druge, ki pa niso tako popularne in uspešne kot WordPress.

Profesionalna izdelava spletne strani

Na trgu je ogromno podjetij, ki vam ponujajo profesionalno izdelavo spletne strani.

Če ustreznega znanja nimate, vam priporočamo, da delo prepustite profesionalcem. Pri izbiri vam svetujemo, da ne gledate le na ceno ponudnika. Preverite referenčne izdelke, mnenja zadovoljnih strank in dodatne storitve, ki jih ponujajo. Večina ponudnikov ima na svoji spletni strani kontaktni obrazec, prek katerega lahko pošljete povpraševanje. Že njihov odgovor vam lahko pove, kaj lahko pričakujete od posameznega ponudnika.

3. Izdelava spletne strani

Ko imate izdelan načrt in pripravljene vsebine, pride na vrsto izdelava spletne strani. V koliko ste se lotili samostojne izdelave, vam je lahko v pomoč tudi veliko vodičev in podporni forumi, ki jih ponujajo posamezne spletne platforme.

Če ste se odločili za plačljivo, profesionalno izdelavo spletne strani, pa je priporočljivo, da z izdelovalcem ves čas sodelujete, tako da bo spletna stran ustrezala vašim željam. Izdelovalec pa bo poskrbel, da bo stran narejena v skladu s spletnimi standardi.

4. Gostovanje in domena

Ko boste imeli spletno stran narejeno, jo bo potrebno objaviti na splet, da bo vidna in dostopna uporabnikom spleta. Za to morate urediti 2 stvari.

a. Domena

Če ste spletno stran naredili z enim od brezplačnih orodij, imate na voljo uporabo brezplačne domene, ki vključuje ime tega orodja. To lahko negativno vpliva na uporabniško izkušnjo in optimizacijo v iskalnikih, zato vam priporočamo registracijo lastne domene.

Več o tem, kakšno domeno izbrati, smo zapisali na podstrani “Domene“.

Izbira ustrezne domene

Izbira ustrezne domene bo vpliva na uspešnost vaše spletne strani.

b. Gostovanje

Tudi pri gostovanju velja podobno kot pri domenah. Če ste naredili stran z brezplačnim orodjem, imate tam lahko urejeno tudi brezplačno gostovanje. Namesto tega vam priporočamo, da zakupite lasten paket gostovanja, kar vam bo omogočalo več svobode pri upravljanju in urejanju vaše spletne strani, prineslo pa bo tudi številne dodatne prednosti.

Več podrobnosti in nasvetov o tej tematiki boste našli na povezavi “Spletno gostovanje“.

5. Promocija spletne strani

Urejeno imate gostovanje in domeno, spletno stran imate postavljeno, obiskovalcev na vaši strani pa ni oziroma jih je zelo malo. Tako kot za večino novih stvari, ki se pojavijo na trgu ali spletu, je potrebna promocija. Ljudje morajo torej izvedeti, da vaša spletna stran sploh obstaja.

Najbolj učinkovita metoda za uspešno predstavitev strani je spletna optimizacija – SEO (ang. Search Engine Optimization). Optimizacija spletne strani je pravzaprav eden od najpomembnejših elementov za uspešno predstavitev in prisotnost na spletu. Optimizacija je pomembna pri vseh elementih spletne strani: izvorna koda, besedila (naslovi, podnaslovi in teksti), slikovne in video vsebine, povezave itn.

SEO – optimizacija spletne strani

Optimizacija spletne strani je ključna za uspešno prisotnost na spletu.

Druge, manj učinkovite, a vseeno pomembne metode promocije, so:

  • spletno oglaševanje,
  • uporaba e-mail marketinga,
  • promocija prek družbenih omrežij,
  • ustno izročilo,

6. Vzdrževanje spletne strani

Če ste spletno stran izdelali sami, boste morali skrbeti tudi za njeno vzdrževanje. V nasprotnem primeru to za vas lahko ureja izdelovalec spletne strani, kar seveda predstavlja dodatne stroške. Vzdrževanje spletne strani je pomembno zaradi vsaj štirih dejavnikov:

1. Glavni razlog za redno posodabljanje spletne strani je povezan z varnostjo, saj so neposodobljene strani pogosta tarča spletnih napadalcev.

2. Redno posodabljanje strani in dodajanje novih vsebin daje obiskovalcem občutek, da je stran v koraku s časom in da ponuja uporabne ter ažurne vsebine.

3. Spletna stran, ki ponuja kakovostno in svežo vsebino, je v spletnih iskalnikih uvrščena višje od zastarelih in neposodobljenih strani.

4. Na trgu se pojavljajo nove mobilne naprave in tudi iskalniki so deležni rednih nadgradenj, zato je pomembno, da je vaša stran prilagojena tem spremembam.

5. Vzdrževana in posodobljena stran se v brskalniku nalaga hitreje kot nevzdrževana, kar izboljša uporabniško izkušnjo in s tem poveča uspešnost strani na spletu. Prav tako pa hitrost nalaganja vpliva na uspešnost uvrstitve v iskalniku Google. Če želite preveriti učinkovitost nalaganja svoje spletne stani, vam priporočamo uporabo spletnega orodja Google PageSpeed Insights.