Dvo-faktrorska avtentikacija

WordPress in uporaba dvofaktorske avtentikacije

Kot že ime pove, je dvofaktorska avtentikacija sestavljena iz dveh delov. Prvi del predstavlja nekaj, kar poznamo (na primer geslo), drugi del pa nekaj, kar imamo (na primer pametni telefon). Z uporabo dvofaktorske avtentikacije lahko med drugim poskrbimo tudi za večjo varnost svoje WordPress spletne strani.

Dvofaktrorska avtentikacija v sistemu WordPress

Ko na svojo domeno namestite sistem WordPress, je eden od prvih korakov, da nastavite ustrezno uporabniško ime in geslo:

  • spremenite privzeto uporabniško ime admin v nekaj drugega,
  • uporabite varno geslo iz vsaj 12 znakov, ki vključujejo velike in male črke, številke in posebne znake (na primer #$*@{^€).

Drugi korak za večjo varnost pa je, da namestite ustrezen vtičnik, ki omogoča dvofaktorsko avtentikacijo. Da boste lažje izbrali pravega, smo pripravili seznam najbolj priljubljenih.

WordFence

WordFence

WordFence spada med najbolj priljubljene WordPress varnostne vtičnike.

WordFence spada med najbolj priljubljene WordPress varnostne vtičnike, saj beleži že več kot 2 milijona namestitev. Njegova plačljiva verzija omogoča tudi dvofaktorsko avtentikacijo, ki jo lahko uporabite na dva načina:

  • v kombinaciji z aplikacijo Google Authenticator,
  • pošiljanje kode za enkratno uporabo preko SMS-a.

Google Authenticator

Google Authenticator

Google Authenticator deluje kot aplikacija in vtičnik.

Podjetje Google je prisotno na mnogih področjih spleta, med drugim nudijo tudi varnostne produkte, kot je na primer Google Authenticator. To je brezplačna aplikacija za pametne telefone, ki delujejo na operacijskem sistemu Android ali iOS. Poleg aplikacije potrebujete še istoimenski vtičnik, s katerim si nastavite učinkovito dvofaktorsko avtentikacijo.

Duo Two-Factor Authentication

Duo Two-Factor Authentication

Vtičnik Duo je razvilo varnostno podjetje.

Duo je tehnološko-varnostno podjetje, ki ponuja dvofaktorsko zaščito za globalne korporacije in podjetja. Poleg tega so razvili tudi varnostni WordPress vtičnik. Kljub temu, da je zabeležil samo nekaj tisoč prenosov, gre za izjemno učinkovit vtičnik, ki je primeren za vse, ki potrebujete dvofaktorsko avtentikacijo.

Rublon

Rublon

Rublon deluje na drugačen način kot ostali predstavljeni vtičniki.

Za konec smo prihranili še en zanimiv varnostni vtičnik. Rublon ponuja povsem drugačen pristop zaščite. Namesto pošiljanja kode za enkratno uporabo prek SMS-a, Rublon kodo pošlje na elektronski naslov. Ko se enkrat uspešno vpišete v svoj WordPress prek določene naprave, si Rublon to napravo zapomni kot varno. Brezplačna verzija je na voljo za en uporabniški račun, za dodatne uporabnike pa je potrebna nadgradnja na plačljivo verzijo.

Poleg zgoraj omenjenih imate na voljo še več vtičnikov za dvofaktorsko avtentikacijo, zato izgovorov za njeno neuporabo ni. Že res, da bo s tem prijavni postopek podaljšan za en korak, ampak bistveno večja stopnja varnosti je tega vredna. Da zagotovite še dodatno varnost, poleg dvofaktorske avtentikacije izdelujte še redne varnostne kopije svoje strani, poskrbite za posodobitve jedra WordPressa, grafične predloge in vseh vtičnikov, ter za ustrezno antivirusno zaščito računalnikov, na katerih dostopate do svoje WordPress spletne strani.

Posted in Spletna varnost.