Oglaševanje na Facebook

Oglaševanje na Facebook: da ali ne?

Sploh ni vprašanje, ali se splača oglaševati na Facebooku ali ne. Seveda se! Je pa najprej pomembno vedeti, kaj je cilj oglaševanja na tej socialni platformi in imeti pravo strategijo. Pred prvo oglasno akcijo boste potrebovali tudi Facebook stran za svoje podjetje.

Verjetno vam bo naslednji podatek dal vedeti, zakaj se splača oglaševati na Facebook. To priljubljeno družbeno omrežje uporablja namreč slab milijon Slovenk in Slovencev. Seveda vas ne zanimajo čisto vsi, prav zato pa je Facebook še toliko bolj zanimiv oglaševalski kanal.

S svojim oglasom lahko namreč precej natančno ciljate končnega uporabnika. Po spolu, starosti, zanimanjih in še čem. Dejansko lahko vsako oglaševalsko akcijo prilagodite glede na končnega uporabnika, ki ga želite obvestiti o svoji ponudbi, izdelku ali storitvi.

Statistike in analiza

Orodje za oglaševalce na Facebook je vse bolj izpopolnjeno in kot takšno nudi vpogled v zelo zanimive podatke. Na voljo je podrobna analitika klikov in prikazov, koliko so stare osebe, ki jih je vaš oglas najbolj zanimal, katerega spola so in od kod prihajajo. S temi podatki boste zlahka zasnovali novo, še bolj udarno kampanjo, ali pa kar dve na način A/B testiranja. Tako boste pridobili še podatek, kaj je tisto, kar vaše kupce najbolj pritegne.

Facebook analitika

Prav tako vam je v pomoč lahko »retargeting« oziroma ponovno ciljanje. S pomočjo posebne pixel kode boste svoje prilagojene oglase zlahka prikazovali samo tistim, ki jih je vaš produkt že zanimal, a se še niso odločili za nakup. Morda jim ponudite nekaj popusta ali kakšno darilce ob nakupu in rezultat bo tu.

Sprotno prilagajanje oglaševanja

Pri oglaševanju na Facebook boste lahko sproti opazovali, kaj se dogaja. Ali so vaši oglasi učinkoviti ali ne, koliko denarja porabite za posamezno reakcijo (klik, nakup, …). Ker sami najbolje veste, koliko denarja se vam splača vložiti v oglaševanje glede na odziv, boste veseli dejstva, da lahko oglasne kampanje ves čas nadzirate in urejate. Visoki stroški na klik navadno pomenijo, da je potrebno dodelati oglas ali prilagoditi ciljno publiko.

Včasih je dovolj že samo druga kreativa in že se strošek močno zniža. Zapomnite si: Facebook ne mara veliko teksta na vaših fotografijah. Ali je na sliki teksta preveč, lahko preverite z orodjem Image Text Check. Skušajte bistvo povedati s samo vsebino fotografije in nekaj teksta v objavi, ki jo lahko začinite z emotikoni (čustvenčki).

Prav tako bo strošek vašega oglaševanja nižji, če boste dobro ciljali končnega uporabnika. Povsem enostavna formula je: prikazovanje vsebine uporabnikom, ki jih ta zanima. Razmerje med prikazi in kliki namreč močno vpliva na ceno oglaševanja.

Oglaševanje na Googlu in Facebooku je v porastu

Ta dva spletna velikana po nekaterih podatkih odrežeta več kot 50 % celotne oglaševalske pogače na spletu! Kar je še bolj zanimivo, pa je, da Facebook po tej plati dohiteva Google oglaševanje. Vse zgoraj napisano je verjetno najboljši odgovor na to, ali se oglaševanje na Facebooku splača ali ne.

Google in Facebook oglaševanje - statistika

In kar je še posebej dobrodošlo, oglaševanje na Facebooku ne pomeni samo prikazovanje vašega oglasa potencialnim kupcem. S pomočjo te platforme lahko gradite bazo sledilcev na svoji Facebook strani, zbirate kontakte s pomočjo različnih anket in aplikacij, oglašujete produkte iz spletne trgovine in še in še.

Custom in Lookalike Audience

Custom Audience je orodje, ki vam bo omogočilo nekaj, kar bi si želeli, pa ste morda mislili, da ni mogoče. S pomočjo tega orodja lahko ustvarite skupino ljudi, ki so obiskali vaše spletno mesto v XY dneh. Potem pa Facebook namesto vas v svoji bazi poišče osebe, ki so jim po določenih kriterijih podobne. To orodje, ki se imenuje Lookalike Audience, je vsekakor zelo dobrodošlo za vsakega oglaševalca.

Če se nameravate pričeti ukvarjati s Facebook oglaševanjem, vam svetujemo, da si najprej preberete navodila na sami Facebook strani. Nato preverite še vodiče in nasvete na blogih oglaševalcev, ne pozabite pa pogledati tudi video posnetkov, kjer boste spoznali še dodatne trike za uspešno Facebook oglaševanje.

Posted in Spletni marketing.