Namestitev SSL certifikata

Pohitite z namestitvijo SSL certifikata!

Google je 8. februarja 2018 na svojem uradnem blogu objavil novico, da bo brskalnik Chrome od julija 2018 naprej vse spletne strani, dostopne na nezavarovanem http:// protokolu, označil z Not secure oznako. To se bo zgodilo, ko bo izšla verzija brskalnika Google Chrome 68. Kaj to pomeni? Da si morate do takrat na spletno stran namestiti SSL certifikat, saj v nasprotnem primeru lahko pričakujete upad obiskovalcev.

Google Chrome opozorilo - Not secure

Da Google spodbuja prehod na zavarovani https:// protokol, ni prav nič novega. Gre namreč za zelo dobro načrtovane ukrepe, ki potekajo že od 6. avgusta 2014 dalje. Takrat so pri globalni korporaciji oznanili, da so spletne strani, dostopne na https:// povezavi, deležne manjše prednosti v iskalniku. Če bi torej primerjali uvrstitve dveh popolnoma enakih spletnih strani, bi bila tista, na katero je nameščen SSL certifikat, uvrščena pred nezavarovano spletno stranjo.

Nadaljevalo se je januarja 2017, ko je bil izdan brskalnik Google Chrome 56. Takrat so oznako Not secure dobile vse http:// strani, na katerih so bili dostopni obrazci za vpis gesla ali številke kreditne kartice.

Tudi Google Chome 62 je prinesel spremembo na tem področju, in sicer oktobra 2017. Od takrat naprej ima vsaka http:// stran oznako Not secure, če jo odprete v zasebnem načinu brskanja (ang. Incognito Window).

Googlu sledijo tudi drugi brskalniki

Google je nedavno sporočil, da se na Windows in Android napravah prek zavarovanega https:// protokola odvije več kot 68 % prometa, v Chrome OS in Mac pa kar 78 %. Ko bo izšel Google Chrome 68, bosta številki zagotovo še precej višji.

Zato ne preseneča, da Googlu sledijo tudi drugi večji brskalniki. Mozilla Firefox podobne ukrepe izvaja že od prejšnjega decembra, ni pa še jasno, kdaj točno bodo v omenjenem brskalniku vse http:// strani označene z Not secure.

Se vaša spletna stran še vedno nahaja na nezavarovani http:// povezavi? Svetujemo vam, da si čim prej priskrbite SSL certifikat, ki vam je na voljo pri nekaterih ponudnikih spletnega gostovanja. Eden izmed njih je denimo NEOSERV.si, pri katerem poleg brezplačnega SSL certifikata Let’s Encrypt lahko izberete tudi katerega izmed plačljivih Comodo certifikatov.

Posted in Spletna varnost.