Varno geslo

4 karakteristike varnega gesla

Zakaj je tako zelo pomembno, da na spletu uporabljamo varna gesla, ne pa takšna, ki si jih lažje zapomnimo? Ko odhajate od doma in zaklenete vrata, ključa verjetno ne pustite na okenski polici ali pod predpražnikom. Tam jih nepridipravi seveda vedno iščejo.

In povsem enako je s spletnimi gesli. Če si boste izbrali geslo 123abc (ki je verjetno med najbolj uporabljenimi na svetu), boste kaj kmalu ostali brez kakšnih osebnih podatkov, doživeli vdor v Facebook račun, spletno pošto, morda celo bančni sistem. Sliši se boleče, in tudi je. Preverimo torej, katere so karakteristike varnega gesla.

1. Izberite dovolj dolgo geslo

Vsekakor naj vaše spletno geslo ne bo krajše od 8 ali 10 znakov. Krajše bo, lažje si ga bo zapomniti, a tudi ugotoviti nekomu drugemu. In najbolje je, če teh 8 ali več znakov ni povezanih v eno samo besedo, kajti tudi to je potem lažje ugotovljivo kot neka druga nepovezana in naključna kombinacija.

2. Geslo naj sestavljajo različni znaki

Še ena od karakteristik varnega gesla je vsekakor, da to ni sestavljeno samo iz črk. In to po možnosti iz vseh malih črk. Uporabite kakšno veliko začetnico ali dve, dodajte številko in uporabite tudi klicaj, vprašaj ali katerega od preostalih simbolov, ki jih najdete na tipkovnici. Še enkrat, geslo naj ne bo enostavno, čeprav si ga boste tudi sami težko zapomnili.

3. Varno geslo je lahko za vas tudi enostavno

Uporabite trik in iz kakšnega vam priljubljenega stavka in oblikujte nadvse varno geslo. Pa pokažimo na primeru znanega reka »Osel gre samo enkrat na led!«. To si boste zagotovo zlahka zapomnili, zdaj pa je čas, da oblikujemo varno geslo.

Uporabimo vse prve črke besed in številko kolikokrat gre osel na led. »Ogs1xnl!«. Uporabili smo veliko in malo začetnico, številko ter na koncu še klicaj. Morda ni ravno vzorčni model najbolj varnega gesla na svetu, a vsekakor precej bolj varno kot »Petra34«. Prepustite se domišljiji in ustvarite zares neprebojno geslo.

4. Uporabljajte različna gesla za različna spletna mesta

Še ena od karakteristik varnega gesla je zagotovo dejstvo, da ga uporabljamo samo za dostopanje do enega spletnega računa. Ena večjih napak je, če na spletu za vse dostope uporabimo isto geslo. Ko takšno geslo nekdo ugotovi, se v trenutku lahko poslovimo od spletne pošte, socialnih omrežij, dostopov na različne portale in tudi banke.

Kam shraniti varno geslo?

Našteli smo štiri karakteristike varnega gesla, ki pa seveda niso vse, kar bi vam ob tej priložnosti radi položili na dušo. Zavedajte se pomena varnosti na spletu in še posebej tega, kako močno nanjo vpliva izbira močnega gesla.

Če se bojite, da si gesla ne boste mogli zapomniti, ga seveda shranite. A nikakor ne v digitalni obliki! Napišite na papir in varno pospravite kje doma. Lahko pa za kreiranje zapletenega gesla uporabite tudi generator gesel na spletu.

Uporabite lahko tudi program, kot je KeePass, ki uporabnikom omogoča, da na računalniku varno shranijo vsa svoja gesla.

KeePass

Datoteke so šifrirane z uporabo najboljših in najbolj varnih algoritmov šifriranja, ki so trenutno znani na trgu, zato boste lahko v tem primeru popolnoma brez skrbi. Pa tudi brezplačno je.

Posted in Spletna varnost.