Registracija tematske domene

Prednosti registracije tematske domene

Se tudi vam zdi, da klasične domenske končnice postajajo že nekoliko dolgočasne? Ste morda želeli registrirati domeno .COM, vendar je bila ta že registrirana? Bi s svojo stranjo želeli biti nekaj posebnega in že na prvi pogled izstopati od konkurence? Potem morate čim prej preveriti tako imenovane tematske domene, ki jih na spletu trenutno še ne videvamo prav pogosto, vendar se trend pospešeno spreminja.

Katere so torej tematske domene? Gre za opisne končnice, ki jih lahko razvrstimo v najrazličnejše skupine:

  • Trgovina: .SHOP, .GIFTS, .DEALS, .DISCOUNT, .SHOPPING, .FORSALE, .JEWELRY …
  • Hrana in pijača: .RECIPES, .MENU, .RESTAURANT, .BAR, .PUB, .BEER, .WINE …
  • Moda, oblačila in obutev: .MODA, .FASHION, .CLOTHING, .SHOES, .BOUTIQUE …
  • Posel: .AGENCY, .COMPANY, .BUSINESS, .FINANCE, .EXPERT, .STUDIO, .CENTER …
  • Lifestyle: .LIVE, .LIFE, .DANCE, .DESIGN, .EVENTS, .STYLE, .ART, .PHOTOGRAPHY …
  • Tehnologija: .TECH, .SOLUTIONS, .CLOUD, .ONLINE, .DIGITAL, ,MEDIA, .TOOLS …

V nadaljevanju vam predstavljamo 5 prednosti registracije tematske domene. Morda boste prav zaradi današnjega prispevka postali lastnik naravnost odlične domene, ki vam jo bodo konkurenčna podjetja še kako zavidala.

1. Izjemna pestrost domenskih končnic

Že po prej predstavljenem kratkem seznamu domenskih končnic lahko vidite, da je tematskih domen zares veliko. Toda to je le majhen delček vseh, saj jih v tem trenutku obstaja že več kot 1.200. Celoten seznam tematskih domen si lahko ogledate na spletni strani ICANN.org.

2. Možnost registracije odlične domene

Tematske domene so že zelo mlade. Če ste kliknili na prej zapisano povezavo in pregledali seznam, ste lahko opazili, da so se prve izmed njih pričele pojavljati šele oktobra oz. novembra 2013. Za primerjavo – domena .COM obstaja že od leta 1985. Dejstvo je, da je danes prostih še ogromno odličnih tematskih domen, medtem ko boste domensko ime v kombinaciji s končnico .COM ali .NET našli izjemno težko. Najverjetneje ga sploh ne boste.

3. Dejstvo, da gre za tematske domene

Ena izmed bistvenih prednosti je zagotovo tudi ta, da tematska domena obiskovalcu spletne strani natančno sporoča, s katero dejavnostjo, interesom ali hobijem se ukvarja lastnik spletnega mesta. Ko bo uporabnik interneta zagledal končnico .BLOG, bo takoj vedel, da gre za spletni dnevnik – še preden bo kliknil na povezavo. Če bo videl končnico .AGENCY, pa mu bo takoj jasno, da gre za spletno mesto agencije (npr. oglaševalske ali turistične).

4. Dostopnost tudi pri domačih registrarjih

Registrar domen NEOSERVTako kot je spletno gostovanje pametno zakupiti pri slovenskem ponudniku gostovanja, je tudi domeno priporočljivo registrirati pri domačem registrarju. V tem primeru lahko plačamo z nam najljubšo plačilno metodo – plačilom na TRR prek UPN obrazca, še bolj pomembno pa je to, da nam je vedno na voljo podpora v slovenskem jeziku. Najboljši domači registrarji so tudi precej bolj odzivni kot tuji, ki imajo na sto tisoče strank s celega sveta.

V Sloveniji za enega izmed najbolj kakovostnih registrarjev velja NEOSERV, pri katerem lahko registrirate skoraj 400 različnih tematskih domen. Njihove cene so, v primerjavi s tujimi registrarji, zelo konkurenčne, slovijo pa tudi po zelo hitri in prijazni podpori naročnikom.

5. Cenovna ugodnost

Vas skrbi, da boste za tematsko domeno morali odšteti visok znesek denarja? Najverjetneje ne. Cene večine tematskih domen so povsem primerljive z ostalimi domenskimi končnicami ali pa so celo še nižje. Pri prej omenjenem registrarju je trenutno najcenejša .TOP na voljo že za 1,99 €. Seveda pa obstajajo tudi mnogo dražje tematske domene, za katere je potrebno seči globoko v žep. Nekatere namreč stanejo več kot 2.000 € (npr. končnica .CAR).

Posted in Domena.