Spletna trgovina

Kako prepoznati varno spletno trgovino?

Verjetno ste opazili, da je na spletu prisotnih iz dneva v dan več spletnih trgovin. Prav gotovo ste kdaj preko spleta kaj naročili tudi sami. Dejstvo je, da spletna naročila vztrajno naraščajo, z njimi pa tudi število primerov, ko pride do kraje in zlorabe podatkov. Ste tudi sami že kdaj bili v dvomih, ko ste v spletni trgovini nekaj naročili? Da bi morda bilo bolje, da svojih podatkov ne bi vpisali v za to pripravljena okenca? Po vsej verjetnosti je bil dvom odveč, a vsekakor nikoli ne veste, kje na napake spletnih uporabnikov prežijo nepridipravi, ki se na nelegalen način želijo polastiti občutljivih podatkov.

Vprašanje torej je, kako se prepričati, da je nakup v določeni spletni trgovini varen. Vsekakor vam lahko veliko pove že vizualni izgled spletne trgovine. Če je ta na videz privlačna in je takoj videti, da je bilo vanjo vloženega veliko dela, potem najverjetneje ne gre za prevaro, še vseeno pa morate biti previdni. Možno namreč je, da je nekdo kopiral grafično predlogo znane trgovine, vas pa želi prelisičiti, da na njej vpišete svoje podatke. V takšnem primeru govorimo o tako imenovani phishing prevari oz. o spletnem ribarjenju. Na tem mestu velja opozoriti, da si pozorno ogledate spletni naslov trgovine, torej URL naslov, saj po njem lahko prepoznate, ali gre za phishing prevaro ali ne.

Phishing prevara

Preden spletni strani zaupate svoje podatke, se dvakrat prepričajte, če je to varno.

Ostanimo še malo pri URL naslovu. Varno spletno trgovino lahko prepoznate tudi po tem, če se ta nahaja na HTTPS ali HTTP povezavi. Sicer še zdaleč ni nujno, da spletna trgovina na HTTP naslovu ni varna za uporabo, je pa res, da se vse več trgovin odloča za HTTPS, za vse tiste, ki omogočajo plačilo s kreditno kartico, pa je to obvezno. HTTPS povezavo pridobite tako, da si na strežnik oz. na izbrano domeno namestite SSL certifikat, ki ga nudijo ponudniki spletnega gostovanja. Ta poskrbi za šifriranje vseh občutljivih podatkov v procesu prenosa podatkov med strežnikom in brskalnikom spletnega obiskovalca.

HTTPS - varna povezavaZa konec naj torej še enkrat poudarimo, da je za prepoznavo varne spletne trgovine najbolje uporabljati zdravo kmečko pamet, hkrati pa je potrebno biti pozoren tudi na spletni naslov, ki naj se prične s HTTPS oz. naj bo na levi strani URL vrstice izrisana varnostna ključavnica. Pri tem je zelo pomembno, da vam, ko boste obiskali spletno trgovino z nameščenim SSL certifikatom, ni potrebno potrjevati varnostnega opozorila o nameščenem certifikatu. Če se vam ob obisku spletne trgovine pojavi okno, kjer naj bi se strinjali z obiskom spletišča in potrdili varnostno izjemo, tega raje ne storite. To pa zato, ker bi morala biti varnostna izjema že predhodno shranjena v vašem brskalniku. Praktično vsi brskalniki imajo shranjene varnostne izjeme vseh najbolj poznanih, verodostojnih in zaupanja vrednih organizacij, ki so akreditirane za izdajanje varnostnih SSL certifikatov.

Posted in Spletna varnost.