Pisanje marketinških besedil

10 skrivnosti pisanja prepričljivih marketinških besedil

Danes je marketing precej širok pojem, ki se nanaša na vse načine, s katerimi lahko poskrbimo za prodajo izdelkov ali storitev. V digitalni dobi se je marketing v veliki meri preselil na splet, ki je odličen medij za marketinške aktivnosti: omogoča namreč oglaševanje s pomočjo slike, zvoka in besedila. Kljub temu, da se vse več podjetij za potrebe marketinga poslužuje priprave video vsebin, pa je besedilo še vedno osnova, saj je potrebno tudi pri videu.

Kako pripraviti uspešna marketinška besedila, ki bodo dosegla svoj namen in pomagala pri prodaji?

1. V mislih imejte svojo ciljno skupino!

Da bi bili pri prodaji uspešni, se je te vedno potrebno lotiti pri pravih ljudeh oziroma pri pravi ciljni skupini. Glede na potrebe ciljne skupine, njene vrednote, prepričanja in želje, moramo za svoje besedilo uporabiti različne pristope. Prilagodimo se tako z načinom nagovora kot s slogom in uporabo besed. Pravi ton je vedno pomemben, saj morate skrbeti za nagovor v stilu, ki je značilen za vašo blagovno znamko.

2. Ustvarite potrebo!

Svoje izdelke boste z lahkoto prodali, če boste ciljno skupino prepričali, da jih potrebuje. Ustvarite potrebo – povejte, kaj lahko ljudje z vašim izdelkom ali storitvijo pridobijo, kako se bo njihovo življenje izboljšalo in kako se bodo težave končale.

3. Ne bojte se samohvale!

Pravijo, da se dobro blago samo hvali, zato nikar ne bodite skromni in pompozno poudarite prednosti, ki jih nudite. Povejte, zakaj je vaš izdelek boljši od vseh konkurenčnih.

4. Poskrbite za nujnost takojšnjega odziva!

Ker je vaš izdelek tako ekskluziven, da je boljši od vseh drugih, si ga je treba zagotoviti takoj. Ustvarite nujo – omejite čas, ko je izdelek na voljo pod trenutnimi pogoji, oziroma povejte, da ga je na voljo manjša količina, po kateri je zelo veliko povpraševanja. Akcijo želite takoj, preden kupec premisli in se odloči, da ne bo kupil ničesar!

5. Uporabljajte poudarke!

Večina ljudi marketinških besedil ne bere v celoti, niti jim v celoti ne prisluhne. Poskrbite torej, da so najbolj prepričljive besede poudarjene. Ob vizualnem sporočilu naj bo za to poskrbljeno s primernim oblikovanjem, ob besedilu za video pa naj se te besede izpišejo tudi v sliki.

6. Opirajte se na »trendsetterje«.

Lahko dodate marketinškemu besedilu dodatno težo, s tem da vam pri promociji pomaga kakšna znana oseba? Odlično! Če gre za »trendsetterja«, katerega mnenje nekaj šteje, boste lahko prodali več. Tudi sicer pa se velja v besedilu opreti na zadovoljne uporabnike. S tem, ko prikažete rezultate, ki so jih s pomočjo vašega izdelka dosegli drugi, prepričate še hitreje.

7. Ne podcenjujte svojih strank!

Če se ukvarjate s TV prodajo, lahko vse že navedene točke izvajate tako, kot so zapisane. Vsi pa vemo, da pametni ljudje TV prodaji ne nasedajo in jim takšna oblika marketinga hitro prične iti na živce. Z njimi je zato treba ravnati bolj prefinjeno, saj niso neumni. Izkažite jim spoštovanje ter jih ne prepričujte v »300 % boljši rezultat v petih minutah« in podobno. Vse omenjene nasvete uporabljate bolj subtilno in brez prekomernega napihovanja.

8. Poudarite razmerje med ceno in kakovostjo.

Prodajate nekoliko dražji izdelek ali storitev? Potem morate to prikazati kot optimalno izbiro. Naj se zdi, da je cena pravzaprav zanemarljiva v primerjavi z vsem dobrim, ki ga stranka pridobi z nakupom.

9. Uporabljajte enostaven jezik.

Ko predstavljate svoj izdelek ali storitev, se v marketinškem besedilu osredotočite na popolno jasnost. Uporabljajte izraze, ki so razumljivi – razen takrat, kadar nalašč izberete takšnega, zaradi katerega bodo kupci zevali od čudenja nad izdelkom.

10. Marketinško besedilo prilagodite mediju.

Danes se prodajna besedila pišejo za različne namene. Za članke v revijah, za pospeševanje prodaje na spletu, za TV prodajo in TV oglase, celo za telefonsko prodajo. Tudi tu je potrebno predpisati način, kako naj klicatelj nagovori kupca in katere informacije ter na kakšen način naj jih posreduje.

Posted in Nasveti, Spletni marketing.