Optimizacija ali spletno oglaševanje

Optimizacija ali spletno oglaševanje – za kaj se odločiti?

Vidnost na spletu je bistvenega pomena. Zgolj lepa stran še zdaleč ni zadosti, saj če le-te noben ne najde, od nje ni prav nič. Pri osebnih straneh in blogih, kjer spletišča ne ustvarjajo zaslužka, to še niti ni usodno, pri straneh podjetij in pri spletnih trgovinah pa je zgodba povsem drugačna. Dostopnost spletne strani uporabnikom interneta je takrat izjemno pomembna. Le tako lahko spletno mesto upraviči svoj obstoj in pripomore k promociji in rasti podjetja.

Uporabniki spleta lahko spletno stran obiščejo na različne načine. Najpogostejši vir obiska je običajno organski, kar pomeni, da ljudje na stran pridejo prek spletnega iskalnika, kot je Google. Prav tako lahko spletno stran obiščejo prek oglasov, ki se pojavljajo na najrazličnejših mestih interneta. Že več let priljubljen vir predstavljajo socialna omrežja, med katerimi zagotovo izstopa Facebook. Naj omenimo še dve možnosti za obisk spletne strani – prek povezave na drugem spletnem mestu ali z neposrednim vpisom URL naslova v naslovno vrstico brskalnika.

Danes se bomo osredotočili na organski obisk, bolj natančno na iskalnik Google, ter na obisk prek spletnih oglasov. Marsikatero podjetje se namreč znajde pred vprašanjem, v kaj investirati svoja sredstva – v spletno optimizacijo ali oglaševanje.

Je v letu 2017 investicija v spletno optimizacijo smiselna?

Morda ste že kje zasledili, da je bila optimizacija spletnih strani za iskalnike (SEO) pred letom 2012 zelo dobičkonosen posel. Takrat je bilo s pomočjo trikov in orodij za samodejno izdelovanje povratnih povezav izjemno enostavno spletno stran spraviti na visoke pozicije v iskalniku Google. Kasneje je iskalnik korenito spremenil svoj algoritem razvrščanja rezultatov in številne strani so postale povsem nevidne. Zaradi posluževanja »nedovoljenih« tehnik optimizacije so obtičala na dnu iskalnika.

Ali to pomeni, da spletna optimizacija danes ne deluje več? Da je spletno stran nemogoče spraviti višje v Googlovem iskalniku? Ne, nikakor. Vsekakor je res, da je naloga mnogo težja, kot je bila nekoč, a še daleč od tega, da se je ne bi bilo smotrno lotiti. Predvsem je potreben drugačen pristop. Pozabiti je potrebno na avtomatsko pridobivanje povratnih povezav in tlačenje ključnih besed v vse možne dele vsebin. Osredotočiti se je treba na kakovostne vsebine, ki služijo kar najboljši uporabniški izkušnji. Kar se tiče povratnih povezav, pa danes štejejo le visoko kakovostne in čim bolj naravne povezave.

Torej, se vam izplača investirati v spletno optimizacijo? Definitivno, toda pozanimajte se, na kakšen način vam jo SEO strokovnjak lahko zagotovi in s kako uspešnimi nedavnimi rezultati se lahko pohvali.

Kaj pa spletno oglaševanje, naj investiram tudi vanj?

Zagotovo poznate rek, da se dobro blago hvali samo. To vsekakor drži, a z investicijo v spletno oglaševanje je proces gradnje blagovne znamke lahko še mnogo hitrejši. Prepoznavnost blagovne znamke je pravzaprav le en izmed razlogov, zakaj je pametno sredstva nameniti tudi oglaševanju na spletu. Drugi razlog je neposredno povezan s prodajo. Preden se mu posvetimo podrobneje, si poglejmo različne načine za oglaševanje prek spleta.

Daleč najbolj priljubljena načina sta:

Obstajajo tudi drugi načini, denimo prek manj znanih oglaševalskih mrež, ter prek spletnih strani, s katerih lastniki se je potrebno o oglaševanju izrecno dogovoriti. Ostanimo kar pri prej omenjenih, ki predstavljata daleč najbolj popularna načina spletnega oglaševanja.

PPC spletno oglaševanje

Najbolj popularni platformi za PPC oglaševanje sta Google AdWords in Facebook.

Povečanje spletne prodaje je drugi razlog, zaradi katerega je spletno oglaševanje smiselno. Z dobro načrtovanimi oglaševalskimi kampanjami lahko iz oglasov pridobite mnogo več, kot ste zanje plačali. Več kot oglaševanju namenite, več dobička ustvarite. Seveda pa vse ni tako preprosto. Potrebno je temeljito testiranje in stalno optimiziranje oglaševalskih kampanj.

Splošnega recepta za uspešno spletno oglaševanje ni. Veliko zavisi od dejavnosti, v kateri posluje podjetje, njegove spletne strani, konkurence itd. Več kot se boste s spletnim oglaševanjem ukvarjali, bolje boste poznali trike in tehnike, s katerimi lahko izboljšate poslovne rezultate. Lahko pa nalogo zaupate tudi oglaševalski agenciji ali posamezniku, ki se z oglaševanjem na spletu že dolgo ukvarja.

Naj za konec le še povzamemo bistvo današnjega prispevka. Izplača se investirati tako v spletno optimizacijo kot tudi v spletno oglaševanje. Konkurenca je danes na praktično vsakem področju zelo močna, zato zgolj s postavitvijo spletne strani in priporočili od ust do ust ne bo šlo.

Posted in Spletni marketing.